Ψήφισμα στο Κογκρέσο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Πως αντέδρασε η Αθήνα

Ψήφισμα στο Κογκρέσο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Πως αντέδρασε η Αθήνα, slpress

Ψήφισμα με το οποίο ζητούν να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατέθεσαν στο αμερικανικό Κογκρέσο δύο ομοσπονδιακοί βουλευτές, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η ενέργεια αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίο απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρόκειται για ένα διακομματικό ψήφισμα, το οποίο κατέθεσαν οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι και Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ενόσω γιορτάζουμε την 200η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου να επιστρέψουν σπίτι τους» ανέφερε η κ. Μαλόνι. Η ίδια χαρακτήρισε τα τμήματα των Γλυπτών που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο ως «ζωτικά κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μπιλιράκη, ο οποίος τόνισε ότι «οι Ελληνες, όπως και οι άνθρωποι που την επισκέπτονται από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να δουν το μεγαλείο της Ακρόπολης, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα Μάρμαρα στο πραγματικό σπίτι τους».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το διακομματικό ψήφισμα που κατατέθηκε στο Κογκρέσο καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο «να επιστρέψει, επιτέλους, αυτούς τους θησαυρούς». Σημείωσε τέλος ότι «το να μην στεγάζονται και να μην εκτίθενται αυτές οι δημιουργίες των πολιτών στην πόλη για την οποία προορίζονταν, είναι έλλειψη σεβασμού όχι μόνο για τους ανθρώπους της Αθήνας αλλά επίσης και για τον Πολιτισμό που άνοιξε τον δρόμο στη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία».https://slpress.gr/politismos/to-xekopse-o-tzonson-gia-ta-glypta-toy-parthenona-kalos-o-periklis-alla/

Το ψήφισμα για τα Γλυπτά

Το ψήφισμα έρχεται μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ”, με τις οποίες επιχείρησε να βάλει “ταφόπλακα” στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στην προσωπική έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποστήριξε ότι τα Γλυπτά «αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι «ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε αναφέρει επίσης, ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου «έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά». Λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και θαυμαστής του Περικλή, ο Τζόνσον αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέμα ως πρωθυπουργός. Δεν απέκτησε όμως αυτή τη θέση μετά την εκλογή του, αφού, πριν επτά χρόνια, ως δήμαρχος του Λονδίνου είχε εμπλακεί σε φραστικό επεισόδιο με τον Τζορτζ Κλούνι. Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο Αμερικανός ηθοποιός είχε ζητήσει την επανένωση των Γλυπτών, με την επιστροφή στην Ελλάδα των τμημάτων που σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Στις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού είχε απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο». Επισήμανε μάλιστα ότι «το υπουργείο μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως». Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις Τζόνσον είπε ότι φαίνεται πως «δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο».

Σήμερα, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία των δύο Αμερικανών βουλευτών, η κα. Μενδώνη τόνισε ότι η κίνησή τους καταδεικνύει ότι «ο οποιοσδήποτε διαχειρίζεται πολιτιστικά αγαθά παρανόμως αποκτηθέντα μένει προσκολλημένος σε αποικιοκρατικές αντιλήψεις». Η υπουργός πολιτισμού σχολίασε επίσης ότι «η κατ’ εξακολούθηση παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών είναι ζήτημα Δημοκρατίας» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι