ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

“Η ζωή μιας ράφτρας”: Ευρηματική γραφή για μια δύσκολη εποχή της Θράκης

"Η ζωή μιας ράφτρας": Ευρηματική γραφή για μια δύσκολη εποχή της Θράκης, Μελαχροινή Μαρτίδου

Η “Ράφτρα” της Αργυρώς Μαργαρίτη, είναι ένα κόσμος ολάκερος. Εποχές ταραγμένες, ζωές πικρές, κοινωνίες κλειστές, φοβικές, απρόσμενα δεινά κι ένας ευρυματικός λόγος με σεβασμό στην ντοπιολαλιά και τον περίγυρο των ανθρώπων. Εντυπωσιακή η περιπλάνηση στην Θράκη, στα καλντερίμια της Ξάνθης, στα μοναστήρια της, στα αρχοντικά της Κομοτηνής, στους σταθμούς των τρένων της Ανδριανούπολης, στην κοσμοπολίτικη Ευρώπη.

Επιδέξια εναλλαγή ρόλων, χαρακτήρων, με φαντασία και φοβερή προσμονή. Φυλλομετράς τις σελίδες, αγωνιάς, συμμετέχεις, πονάς, ελπίζεις, συμπάσχεις, προσδοκίας την αισιόδοξη λύση… Ο τίτλος “η Ράφτρα” αφαιρετικός και απόλυτος, “αδικεί” το βιβλίο με το τόσο πλούσιο περιεχόμενο, την ιστορική έρευνα που οσμίζεσαι, αν και όλα περιστρέφονται γύρω της, αλλά με τόσα απρόβλεπτα και αληθινά δρώμενα σε ένα ιστορικό παζλ, που σου θυμίζει άγριες εποχές…

Αλέγκρο η γραφή, προσεγμένη, σου μαθαίνει νέες λέξεις, αποκωδικοποιεί χαρακτήρες, δίχως κανένα άγχος να γίνει αρεστή… Καταφέρνει να σε παρασύρει σε τόπους και ζωές ανθρώπων γυναικών με αφέλεια, με δαίμονες, ραδιουργία και αρρωστημένα σχέδια, με προσωπικά απωθημένα με ανεκπλήρωτα όνειρα αλλά και με δοτικότητα ή πλέρια αγάπη…

Τραγικές εκπλήξεις στις ζωές τους, στη ζωή μιας ράφτρας, που κινούνται ευρηματικά στο περίγραμμα της Θράκης όχι μόνο γεωγραφικά άψογα αλλά και συναισθηματικά. Επιτυγχάνει αυτό τον πλούτο της πολυπολιτισμικής αποτύπωσης, τόσο απρόσμενα και αφειδόλευτα η συγγραφέας, σ ένα πλαίσιο μιας αλλιώτικης εποχής με τους δικούς της κώδικες. Ένα βιβλίο, που κάθε του σελίδα επιφυλάσσει εκπλήξεις και σε κρατά σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην θέλεις να το αποχωριστείς.

Η “ζωή μιας ράφτρας”

Η Αργυρώ Μαργαρίτη με λαμπρές σπουδές σε φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία της τέχνης, με εμπειρία διδακτικής σε σχολεία, με συγγραφή σεναρίων σε ντοκιμαντέρ, πολυπράγμων, με έξι βιβλία ήδη στο ενεργητικό της, καταφέρνει να ξεδιπλώσει αυτό το ταλέντο επιβεβαιώνοντας ότι το ταξίδι με την “Ράφτρα” των εκδόσεων “Ψυχογιός” στους μαχαλάδες, τα καπνοχώραφα, τις πόλεις, τις σπηλιές, τα αρχοντόσπιτα, τα ραφτάδικα, τα χωριά ή τα απομονωμένα μοναστήρια μιας άγνωστης στους περισσότερους Θράκης, αξίζει!

Οι ηρωίδες Ποινιώ, η Κεραστώ, η Μελπομένη, η Τσικούδα, η Κουνιώ, η Ταρσώ, η Ζαφειρία, η Βδοξάκα, η Μελανθία, αλλά και οι άνδρες πρωταγωνιστές, ο Μήτσος, ο Βλάσης, ο Γκουντής ο Πασχάλης, ο Νικόλας, ο Σαράντης κ.α. σε παρασέρνουν στους γκρεμούς των περιπετειών, σε έρωτες και κατεστραμμένες ζωές, σε μεγαλεία των αρχοντόσπιτων σε μια διαρκή εναλλαγή που λαχταράς να γνωρίσεις.

Θα σας προβληματίσουν, αλλά και θα αποκαλύψουν, τα ήθη και την οπτική μιας άλλης περιπέτειας πολύ πρόσφατης σε σχέση με το σήμερα που βίωσαν στην ταραγμένη βαλκανική περιόδων των κατακτητών, Οθωμανών, Βουλγάρων, αφήνοντας τις δικές τους παρακαταθήκες ζωής.

Η συγγραφέας, όπως αποκαλύπτει, γνώρισε από τον πατέρα της που ήταν κυνηγός, τους τρεις νομούς της Θράκης μαγεύτηκε από τον τόπο κι επέλεξε συνειδητά να είναι ο χωροχρόνος του πρόσφατου βιβλίου της. Έτσι εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα για την ζωή των ηρώων της, μιας μοδίστρας κι ενός καπνεμπόρου με την καταλυτική συνεργασία ανθρώπων που αποδείχθηκαν με τις γνώσεις, το αρχειακό τους υλικό και τον όγκο των πληροφοριών πολύτιμοι για αυτό το ταξίδι στο παρελθόν της Θράκης, τους οποίους ευχαριστεί μεγαλόψυχα και ονομαστικά στο βιβλίο της. Οι “βελονιές” της γραφής της Μαργαρίτη, λοιπόν, μόνο τυχαίες δεν είναι!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι