ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Μπέλφαστ” και “West Side Story” – Οι υποψηφιότητες για Όσκαρ

Με αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη τα φετινά βραβεία Όσκαρ (video)

Η φετινή, 94η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου στο Χόλιγουντ. Σήμερα ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες. Η ταινία “Η Εξουσία του Σκύλου” (The Power of the Dog) φαίνεται να προηγείται, αφού συγκεντρώνει 12 υποψηφιότητες, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών. Η ταινία είναι υποψήφια μεταξύ άλλων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β΄ Γυναικείου Ρόλου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου.

Ακολουθούν το “Dune” με 10 υποψηφιότητες, το “Μπέλφαστ” και το “West Side Story” με επτά υποψηφιότητες έκαστο. Συγκεκριμένα, υποψήφιες για καλύτερες ταινίες είναι το “Μπέλφαστ”, το “Coda”, το “Don’t Look Up”, το “Drive my Car”, το “Dune”, το “King Richard”, το “Πίτσα Γλυκόριζα”, το “Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών” (Nightmare Alley),  η “Εξουσία του Σκύλου” (The Power of the Dog) και το “West Side Story”. Το “Μπέλφαστ” είναι ένα ασπρόμαυρο αυτοβιογραφικό αφήγημα του Κένεθ Μπράνα που ως 9χρονος βιώνει το σπαραγμό στην Ιρλανδία και τις αλληλοσυγκρουόμενες ανάγκες του για σταθερές και αγάπη, ηρωισμό και γαλήνη.

To “Dune” στηρίζεται στο επιστημονικής φαντασίας ομότιτλο μυθιστόρημα που είχε γίνει ταινία και το 1984 από τον Ντέιβιντ Λιντς. Είναι το πρώτο μέρος του αφηγήματος με ένα αρχοντόπουλο να προσπαθεί να περισώσει ό,τι πολυτιμότερο στο γαλαξία. Tο “King Richard” είναι η ιστορία ενός πατέρα με δύο κόρες βιολογικές από τον πρώτο του γάμο, και τρεις θετές από τον δεύτερο. Από την ώρα που γεννήθηκαν οι δύο κόρες του ονειρεύεται να τις κάνει αστέρια του τένις. Στο “Πίτσα Γλυκόριζα” ο γιος του πρόωρα χαμένου Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο Κούπερ Χόφμαν, παίζει το ρόλο ενός 15χρονου και παρακολουθούμε τα όνειρά του για τη ζωή γενικά, αλλά και για μια 25χρονη ειδικότερα.

Τα διλήμματα των Όσκαρ

To “Coda” είναι η ιστορία μιας μικρής η οποία στηρίζει τους γονείς της που είναι κουφοί, καθώς είναι η μόνη με ακοή στην οικογένεια. Έρχεται όμως η στιγμή η μικρή να τραβήξει το δρόμο της και ανακύπτουν διλήμματα. Η “Εξουσία του Σκύλου” είναι η εσωτερική σύγκρουση ενός gay καουμπόι και η αρρενωπή επιθετική συμπεριφορά του προς τον έξω κόσμο και κυρίως προς την οικογένειά του, κάτι που εξωθεί στα άκρα.

Στο “Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών” ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ασχολείται με έναν χειριστικό και επικίνδυνο άνδρα που τα μπλέκει με μια ψυχίατρο μάλλον πιο επικίνδυνη από τον ίδιο. Το “Don’t look up” είναι μια ταινία όπου επιστήμονες προσπαθούν να προειδοποιήσουν ότι επίκειται το τέλος του κόσμου, αλλά οι πολιτικοί ζουν στο δικό τους κόσμο. Το 3ωρο “Drive my Car” στηρίζεται σε ιστορίες ανδρών που ζουν χωρίς τις γυναίκες που αγάπησαν, είτε επειδή έμειναν χήροι είτε επειδή εκείνες τους εγκατέλειψαν για άλλους άνδρες.

Το “West Side Story” ουσιαστικά αναβιώνει το παλιό μιούζικαλ, αλλά έχει για ήρωα και ηρωίδα σαν σύγχρονους Μοντέγους και Καπολέτους ένα κορίτσι και ένα αγόρι που “ανήκουν” έμμεσα ή άμεσα σε αντίπαλες συμμορίες. Για βραβείο σκηνοθεσίες υποψήφιοι είναι η Τζέιν Κάμπιον (για την “Εξουσία του Σκύλου”), ο Κένεθ Μπράνα (για το “Μπέλφαστ”), ο Ιάπωνας  Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι (για το “Drive my Car”), ο Πολ Τόμας Aντερσον (για το “Πίτσα Γλυκόριζα”) και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (για το “West Side Story”), που είναι υποψήφιο και για καλύτερη ταινία.

Οι καλύτερες ερμηνείες

Υποψήφιοι για το βραβείο καλύτερης ερμηνείας Α΄ Ανδρικού Ρόλου είναι ο Χαβιέρ Μπαρδέμ (για την ερμηνεία του στην ταινία “Being the Ricardos”, που αναφέρεται στην σχέση της Λουσίλ Μπολ με τον συμπρωταγωνιστή της Ντέζι Αρνάζ στην τηλεοπτική σειρά “Λούσι”), ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (για την “Εξουσία του Σκύλου”), ο Άντριου Γκάρφιλντ (για την ερμηνεία του στο “Tick,Tick, Boom!”), ο Γουίλ Σμιθ (για την ερμηνεία του ως πατέρα στο “King Richard”) και ο Ντένζελ Γουάσινγκτον για την “Τραγωδία του Μάκβεθ”.

Υποψήφιες για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας Α΄ Γυναικείου Ρόλου είναι η Νικόλ Κίντμαν για τον ρόλο της ως Λουσίλ Μπολ στο “Being the Ricardos””, η Τζέσικα Τσαστέιν για το ρόλο μιας τηλε-ευαεγγελίστριας στο “The Eyes of Tammy Faye”, η Ολίβια Κόλμαν (για τη “Χαμένη Κόρη” ή “The Lost Daughter” που γυρίστηκε στις Σπέτσες), η Πενέλοπε Κρουζ (για τις “Παράλληλες Μητέρες”, δύο γυναίκες που γέννησαν την ίδια μέρα) και η Κρίστεν Στιούαρτ (για το ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο “Spencer”).

Υποψήφιοι για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας Β΄ Ανδρικού Ρόλου είναι ο Κιάραν Χάιντς για για την ερμηνεία του στο “Μπέλφαστ”, ο Τρόι Κάτσερ, για το “Coda”, ο Τζέσε Πλέμονς για την “Εξουσία του Σκύλου”, ο Τζ, Κ. Σίμονς για την ερμηνεία του στο “Being the Ricardos” και ο Κόντι Σμιτ ΜακΦι, πάλι για την “Εξουσία του Σκύλου”.

Υποψήφιες για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας Β΄ Γυναικείου Ρόλου είναι η Τζέσι Μπάκλεϊ στην ταινία “Η Χαμένη Κόρη”, η Τζούντι Ντεντς στο “Μπέλφαστ”, η Κίρστεν Ντανστ, στην “Εξουσία του Σκύλου”, η Αριάνα Ντε Μπόζι στο “West Side Story” και η Αουνζάνιου Έλις στο “King Richard”. Για το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου είναι υποψήφιες οι ταινίες “Μπέλφαστ”, “Μην κοιτάτε πάνω”, “King Richard”, “Πίτσα Γλυκόριζα” και “Το Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο”.

Υποψήφιες για την καλύτερη ξένη ταινία είναι η ιαπωνική “Drive My Car”, η δανέζικη “Flee” (ταινία κινουμένων σχεδίων), η ιταλική “The Hand of God”, η νορβηγική “Το χειρότερο κορίτσι στον κόσμο” (“Τhe Worst Person in the World”) και η “Lunana: A Yak in the Classroom” από το Μπουτάν. Για βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης, προτείνονται οι ταινίες “Μην κοιτάτε πάνω”, “Dune”, “Encanto, Ένας Κόσμος Μαγικός” (ταινία κινουμένων σχεδίων), “Παράλληλες Μητέρες” και “Η Εξουσία του Σκύλου”.

Για το το καλύτερο τραγούδι προτείνονται το “Be Alive” από το Κing Richard, το “Dos Oruguitas” από το “Εncanto”, το “Down To Joy” από το “Μπέλφαστ”, το “No Time To Die” από την ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Μοντ και το “Somehow You Do” από την ταινία “Four Good Days”. Ως καλύτερα ντοκιμαντέρ προτείνονται το “Aνοδος” (Ascension), ένα κινεζικό έργο που δείχνει την προσπάθεια κοινωνικής ανέλιξης εργατών και μικροαστών αντίστοιχα, το “Attica” (για την εξέγερση στις αμερικανικές φυλακές Attica), το “Flee”, το “Summer of Soul” και το “Riding with Fire”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι