Σύγχρονα ρούχα με βάση την παράδοση – Μία ιδιαίτερη επίδειξη μόδας
04/10/2024Η διαχρονικότητα της ελληνικής παράδοσης στο ένδυμα επιβεβαιώθηκε στη μοναδική επίδειξη μόδας στον Ιάσμο Ροδόπης, με σύγχρονα ρούχα που αναδεικνύουν την γυναίκα του σήμερα, το προσωπικό στυλ, την αέρινη εμφάνιση, τα μοτίβα που έρχονται σαν δάνεια έμπνευσης με τη δική τους καταλυτική δύναμη στη φόρμα και την αισθητική του ρούχου.
Όσοι τυχεροί έζησαν την εμπνευσμένη επίδειξη Couture Grecque στην αυλή του Μουσείου Αγροτικής-Πολιτιστικής κληρονομιάς Ιάσμου Ροδόπης – πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν λόγω αδιαχώρητου – εισέπραξαν άπειρα ερεθίσματα, για το αισθητικό ενδυματολογικό πάντρεμα του χθες με το σήμερα, βασισμένα στην έμπνευση της νεαρής δημιουργού Ελένης Κουμπή που με ορμητήριο τις Σπέτσες, κάνει ήδη με τις προτάσεις της αισθητή και διακριτή την παρουσία της στον ελληνικό χώρο της μόδας.
Για το εξαιρετικό αποτέλεσμα, με σύμμαχο τον καιρό, συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες με κυρίαρχο την ιδέα της Κομοτηναίας μουσειολόγου Κέλυς Γκόγκου, που είχε την έμπνευση να στηθεί αυτή η επίδειξη σ’ ένα ακριτικό πολυπολιτισμικό οικισμό, του ανοιχτόμυαλου, δημιουργικού πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου και του προέδρου του Αθανασίου Ρουσινόπουλου, των χορηγών από την αγορά της Κομοτηνής που κάλυψαν όσες ανάγκες παρουσιάσθηκαν, των ΜΜΕ που στήριξαν το εγχείρημα με ουσιαστικό τρόπο, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δύναμη της θέλησης, αλλά και την πλέρια αποδοχή της κοινωνίας.
Ως πασαρέλα χρησιμοποιήθηκαν τα πέτρινα μονοπάτια της αυλής του μουσείου, με φόντο την φωταγωγημένη εκκλησία, τα παραδοσιακά γειτονικά σπίτια, τα δένδρα του εξωτερικού χώρου, το γλυκό σούρουπο, ενώ οι εντυπωσιακοί θεατρικοί φωτισμοί, η εναλλακτική μουσική συμπλήρωσαν ένα σκηνικό που έδεσε το όλο θέαμα.
Μία ιδιαίτερη επίδειξη μόδας
Τριάντα νεαρά κορίτσια λειτούργησαν ως μοντέλα με αξιοζήλευτο επαγγελματισμό, κέρδισαν το βλέμμα με την εμφάνιση τους με περίτεχνες κομμώσεις, εντυπωσιακά κοσμήματα, αλλά κυρίως τα χειροποίητα ρούχα απόλυτα εναρμονισμένα με τις ενδυματολογικές καταβολές κάθε τόπου της ελληνικής γης. Το εγχείρημα άκρως απαιτητικό, αποδείκνυε στην πράξη ότι η έμπνευση της σχεδιάστριας Ελένης Κουμπή αντέχει στο μέλλον.
Κατάφερε να ενώσει την Ελλάδα το Καστελλόριζο, τον Πόντο, την Κω, τη Σκόπελο, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Αστυπάλαια, τη Σαντορίνη, την Πάτμο, τη Χίο, τον Ιάσμο, την Κάρπαθο, το Ρουμλούκι κ.α. φέρνοντας στο προσκήνιο την ενδυματολογική κουλτούρα τόσων διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας εστιάζοντας στην παράδοση, σηματοδοτώντας το μέλλον της, την διαχρονική αξία της, καλύπτοντας ανάγκες της εποχής. Τα σύγχρονα ρούχα της εκπέμπουν ερεθίσματα, ντύνουν υπέροχα το γυναικείο κορμί, υιοθετούν μαγικά υλικά, νήματα μεταξωτά, ταφτά, γαλλική δαντέλα, υφάσματα λεπτά ή σκληρά όλα φιλικά στο περιβάλλον, με τεχνικές που υιοθετούνται επιβεβαιώνουν τη δύναμη της λαογραφίας στην σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής “παραδοσιακής” φορεσιάς!
Στις παρουσίες ο σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ, εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι συλλόγων της Θράκης, κι ένα θερμό κοινό που χειροκροτούσε όλες τις εμφανίσεις εκφράζοντας την ικανοποίηση του.
Το κοινό αυτό έφυγε με την αχόρταγη αίσθηση να διαρκούσε κι άλλο αυτή η πρωτοποριακή επίδειξη που ενεργοποιούσε πολλές αισθήσεις για την ελληνική ομορφιά, τον πλούτο τη δωρικότητα, την αισθητική, την ευρηματικότητα, την ιδιαιτερότητα κάθε αναφοράς στην ελληνική γη που συνθέτει διαφορετικούς κόσμους και κοινωνίες περίτεχνα. Η αρχή έγινε όπως είπε και ο πρόεδρος του συλλόγου και ήδη γεννήθηκαν ιδέες να ξεκινήσει ένας θεσμός με αυτά τα ερεθίσματα.
Ο πήχυς μπαίνει ψηλά. Είναι αυτές οι σπίθες μιας ιδέας που όταν αγκαλιάζεται, βρίσκει αποδοχή, φιλοξενείται σε τόπους παρθένους και με υποστηρικτικό περιβάλλον μπορεί να μεγαλουργεί λειτουργώντας αμφίδρομα…
Μία συνομιλία με την Ε. Κουμπή
Για την άψογη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μας μίλησε η σχεδιάστρια Ελένη Κουμπή τονίζοντας ότι η επιτυχία του εγχειρήματος, η μαγική συνταγή του που το αποθέωσε ήταν η πολύ καλή επικοινωνία και συνεργασία με ανθρώπους που έδωσαν το είναι τους για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Το show ήταν απαιτητικό και πολύπλευρο. Νιώθω τυχερή που τους γνώρισα και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα.
Σίγουρα θα ήθελα στο μέλλον να κάνω και άλλες επιδείξεις μόδας, ακόμα και με ρούχα που δεν αφορούν αποκλειστικά την παράδοση. Όταν προστεθούν και άλλα κομμάτια στη συλλογή ίσως έχει νόημα να γίνει ένα καινούριο ή παρόμοιο σόου.
«Δέχεστε παραγγελίες, γιατί αυτό το ερώτημα πλανάται. Γοητεύτηκαν πολλές κυρίες με τις προτάσεις σας»
-Τα ρούχα αυτά είναι μοναδικά, μπορούν όμως να ραφτούν εξαρχής κατά παραγγελία για την κάθε γυναίκα ακόμα και με μερικές παραλλαγές ώστε να ανταποκρίνονται στις προσωπικές της προτιμήσεις.
«Και τα μοντέλα σας εντυπωσίασαν»
Τα κορίτσια που περπάτησαν ως μοντέλα ήρθαν στον Ίασμο από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη Ξάνθη, Αθήνα και Σπέτσες, κι ενώ δεν ήταν επαγγελματίες κατάφεραν όμως να ανταπεξέλθουν και με το παραπάνω στις προσδοκίες όλων με πολύ λίγες πρόβες λόγω του περιορισμένου χρόνου. Τις ευχαριστω προσωπικά όλες μια μια. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την μουσειολόγο Κέλυ Γκόγκου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου για την καθοριστική συμβολή τους.
Σίγουρα θα ήθελα στο μέλλον να κάνω και άλλες επιδείξεις μόδας, ακόμα και με ρούχα που δεν αφορούν αποκλειστικά την παράδοση. Όταν προστεθούν και άλλα κομμάτια στη συλλογή ίσως έχει νόημα να γίνει ένα καινούριο ή παρόμοιο σόου”.
Η παράδοση συναντά την μόδα
Τα ρούχα αυτά απαιτούν πολλές ώρες δουλειάς, έμπειρων μόδιστρων, γίνονται στο χέρι γιατί έτσι έχουν την δική τους μοναδικότητα που τα κάνει ιδιαίτερα. Ας μείνουμε και στο μήνυμα που εκφράστηκε το μουσείο Αγροτικής-Πολιτιστικής κληρονομιάς Ιάσμου να αγκαλιαστεί με θέρμη υπηρετώντας την εξωστρέφεια με ανοίγματα που θα το κάνουν ένα ζωντανό χώρο που φιλοξενεί ερεθίσματα του σήμερα και δίνει βήμα σε νέους δημιουργικούς ανθρώπους που συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Αυτή είναι και τοποθέτηση στέλνει η ορεξάτη σε ιδέες μουσειολόγος Κέλυ Γκόγκου που ανακάλυψε μέσω Instagram τον λογαριασμό της σχεδιάστριας Ελένης Κουμπή της προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γεννήθηκε η ιδέα μίας επίδειξης με ρούχα εμπνευσμένα από την παράδοση. Σκέφτηκα ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να φέρει περισσότερους επισκέπτες και να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις.
Την κράτησα την ιδέα ώσπου ήρθε η συνεργασία μου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και το παζλ συμπληρώθηκε όσο πιο άρτια γινόταν. Και καταλήγει: “Αγαπώ αυτό που κάνω, έχω όρεξη, μεράκι και φρέσκιες ιδέες. Έπονται νέες δράσεις και γιατί όχι και νέες συνεργασίες. Νομίζω πως αυτή η εκδήλωση είναι μοναδική και δεν χρίζει επανάληψης, τουλάχιστον άμεσα”. Από τα ωραία της ελληνικής περιφέρειας που αξίζει να εστιάζει κάποιος…