Στην Ελευσίνα, διασχίζοντας τη Μεσόγειο

Σύνταξη SLpress.gr
2

Τον γαλλικό θίασο σύγχρονου τσίρκου Baraka φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η "Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η παράσταση του Baraka, που έφτασε στην Ελευσίνα μετά την Γαλλία και την Ιταλία και θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο μέχρι και το Μάιο του 2018, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα ενιαίο έργο.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία τσίρκου, χορού, μουσικής και δραματουργίας, σωματικού θεάτρου, αλλά και εναέριας και επίγειας ακροβατικής, δημιουργεί ένα οδοιπορικό που διασχίζει ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη.

Με όχημα μια τέντα

Μια κοινότητα 14 ανθρώπων, την οποία αποτελούν καλλιτέχνες, τεχνικοί, σκηνοθέτης, υπεύθυνος επικοινωνίας, αλλά και ο μάγειρας,  ταξιδεύει με τη σκηνή της στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, από την Δύση μέχρι την Ανατολή. Με όχημα ένα θέαμα και μία τέντα, μέσα από το οδικό ταξίδι της, η κοινότητα διασχίζει σύνορα, συναντιέται και συνομιλεί με διαφορετικούς ανθρώπους από τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Σε αυτήν την αόριστη και διαχρονική, αστεία και ποιητική τέντα, δύο τεχνικοί, τέσσερις ακροβάτες, ένας χορευτής, ένας τραγουδιστής και ένας μουσικός δημιουργούν πάνω στην σκηνή μια τοιχογραφία, με έναν βαθειά ποιητικό και χιουμοριστικό τρόπο. Με σεβασμό και ελπίδα μάς προσκαλούν να αντιμετωπίσουμε τις πολλές και ωραίες διαφορές μας, ζωγραφίζοντας πάνω στον τοίχο ένα παγκόσμιο μήνυμα.

Τι είναι όμως αυτός ο τοίχος και τι επιτελεί; Είναι ένας τοίχος που χωρίζει; Περικλείει, κρύβει ή μήπως προστατεύει; Η παράσταση Baraka αμφισβητεί τις σχέσεις, τις διαφορές ακόμη και την συνύπαρξη, καταδεικνύοντας ότι τα όρια είναι τόσο προσωπικά όσο και παγκόσμια, όπως είναι και οι τοίχοι που χτίζουμε ή καταστρέφουμε.

Γιατί αυτό το λαϊκό θέαμα

Η Ελευσίνα είναι μία πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη, σε συμβολικό και σε πραγματικό επίπεδο, με τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Ξεκινώντας από αυτήν την ιδιαίτερη θέση που κατέχει η πόλη στο συλλογικό φαντασιακό, ο πολιτιστικός οργανισμός Ελευσίνα 2021, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, έχει θέσει ως στόχο του να εστιάσει σε μορφές λαϊκού θεάτρου, που δεν είναι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα. Και τέτοιες είναι το σύγχρονο τσίρκο και το θέατρο δρόμου.

Με τέτοιας απόχρωσης διασυνδέσεις με φορείς και σχήματα της  σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής στο χώρο του λαϊκού θεάτρου, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το Eλληνικό κοινό με σύγχρονες τάσεις, πρακτικές και σημαντικές ομάδες αυτού του είδους. Στο πλαίσιο αυτό, στην εστίαση στις λαϊκές μορφές θεάτρου, εντάσσεται και η φιλοξενία της γαλλικής ομάδας σύγχρονου τσίρκου Baraka, για δύο μήνες στην Ελευσίνα.

Οι παραστάσεις άρχισαν στις 16 Δεκεμβρίου 2017 και θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιανουαρίου 2018 και θα πραγματοποιηθούν στον χώρο απέναντι από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.