Στο φως εκπληκτικές σαρκοφάγοι και αγάλματα 2.500 ετών (φωτό, βίντεο)

Στο φως εκπληκτικές σαρκοφάγοι και αγάλματα 2.500 ετών (φωτό, βίντεο)

Ενώπιον ενός αρχαιολογικού θησαυρού βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο μετά την ανακάλυψη τουλάχιστον 100 σαρκοφάγων, άθικτων, και δεκάδων αγαλμάτων, σε μια αχανή φαραωνική νεκρόπολη, νότια του Καΐρου. Έγχρωμες, σφραγισμένες σαρκοφάγοι και αγάλματα, θαμμένα για 2.500 και πλέον χρόνια, παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Αρχαιοτήτων στη βάση της Πυραμίδας Ζοζέρ, στη Σακκάρα.

Αρκετές από τις σαρκοφάγους περιέχουν καλοδιατηρημένες μούμιες, στις οποίες πραγματοποιήθηκε σάρωση με ακτινογραφίες για να καταγραφεί η δομή και το επίπεδο διατήρησης των σωμάτων. Πρόκειται για τις σωρούς αξιωματούχων και ιερέων, όπως και οι προηγούμενες 59 σαρκοφάγοι που αποκαλύφθηκαν στις αρχές του φθινοπώρου.

Επίσης, η ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε σε ταφικά φρεάτια βάθους 11 μέτρων, έφερε στο φως πλήθος αγαλμάτων, αρκετά από ξύλο, περιδέραια και επίχρυσες μάσκες, σε διάφορα μεγέθη και σε πολύ καλή κατάσταση. Στα αντικείμενα περιλαμβάνονται και 28 αγαλματίδια που αναπαριστούν τον Πτα, την κύρια θεότητα της νεκρόπολης της Σακκάρα. Ακόμη, ανακαλύφθηκε μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 35 εκατοστών, του Νεφερτέμ (θεότητα της ομορφιάς, γιου του Πτα).

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Καλέντ ελ Ανάνι, οι ανακαλύψεις “τραβούν πίσω” στην Πτολεμαϊκή δυναστεία, που κυβέρνησε την Αίγυπτο περίπου από το 320 προ Χριστού ως το 30 προ Χριστού.

Μεγάλης εμβέλειας ανακάλυψη

Τα αντικείμενα θα μεταφερθούν σε τουλάχιστον τρία μουσεία του Καΐρου, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Μουσείου που βρίσκεται υπό κατασκευή κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας. Στο μεταξύ, ο ελ Ανάνι ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθεί ακόμα μια ανακάλυψη στη φημισμένη νεκρόπολη της Σακκά αφού οι ανασκαφές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της Σακκάρα αποτελεί μέρος της αρχαίας αιγυπτιακής πρωτεύουσας, Μέμφιδας, που περιλαμβάνει τόσο τις Μεγάλες Πυραμίδες αλλά και μικρότερες, όπως στο Αμπού Σιρ και το Ντασούρ. Από τη δεκαετία του ‘70 τα ερείπια της πόλης αποτελούν Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό την αιγίδα της UNESCO.

Στο μεταξύ, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει και τον, διαλυμένο λόγω κορωνοϊού, τουρισμό της χώρας, φρόντισε να γίνουν οι ανακοινώσεις με όσο το δυνατό μεγαλύτερη δημοσιογραφική κάλυψη, ενώπιον πρεσβευτών 43 χωρών. Πάντως, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σαρκοφάγων, από την αποκάλυψη της νεκρόπολης του Ελ Ασασίφ, κοντά στο Λούξορ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αρχαιολογικών ανασκαφών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και ορόσημό του αποτέλεσε η ανακάλυψη του ταφικού μνημείου του αρχιερέα Wahty, που χρονολογείται 4400 χρόνια πριν. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ανασκαφών, το δίκτυο Netflix λάνσαρε μόλις τον Οκτώβριο σχετικό ντοκυμαντέρ με τίτλο “Secrets of the Saqqara Tomb” (Τα Μυστικά του Τάφου της Σακκάρα).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx