Τα Μικρά Βιβλιοπωλεία και η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης

Σαρακινός Βαγγέλης
1605
Τα Μικρά Βιβλιοπωλεία και η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης, Βαγγέλης Σαρακινός

Την δεύτερη μεγάλη γιορτή τους ετοιμάζουν τα Μικρά Βιβλιοπωλεία. Οι φιλόξενοι και ζεστοί αυτοί χώροι που τα τελευταία χρόνια μετατράπηκαν σε ζωντανές κυψέλες πολιτισμού και ανταλλαγής ιδεών, φέρνοντας πιο κοντά ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο, αλλά και τους αναγνώστες με τους συγγραφείς.

Φέτος η Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων σηκώνει αυλαία στις 26 Σεπτεμβρίου και θα είναι η δεύτερη φορά που θα γιορταστεί στη χώρα μας. Η πρώτη ήταν στις 28 Απριλίου του 2018, πολύ πριν την πανδημία που, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο θα επηρεάσει τη φετινή διοργάνωση.

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων βασίζεται σε μια ιδέα που έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μία ημέρα (άλλες ακόμα και μία εβδομάδα) στα μικρά βιβλιοπωλεία τους. Τους μικρούς χώρους που, ακόμα και όταν κάποιος τους συναντά στο διάβα του τυχαία, τους ξεχωρίσει αμέσως από την καλαισθησία τους και τη ζεστασιά που αποπνέουν.

Τα αθόρυβα Μικρά Βιβλιοπωλεία

Αθόρυβα, σχεδόν βουβά, τα Μικρά Βιβλιοπωλεία συγκεντρώνουν αρχικά τους βιβλιόφιλους της γειτονιάς, αλλά και μεγάλες ή μικρές παρέες ανθρώπων που αγαπούν το διάβασμα. Σε αυτά τα στέκια, τα συνήθως απόμερα, αυτές οι μεγάλες ή μικρές παρέες αναγνωστών εξελίχθηκαν σε Λέσχες Ανάγνωσης. Και σε αυτές τις Λέσχες, τις ομάδες των ανθρώπων που συναντιούνται μία φορά τον μήνα και συζητούν για βιβλία και πιο πολύ για τα κοινά τους διαβάσματα είναι αφιερωμένη φέτος η Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Όπως λένε οι υπεύθυνοι της Κοινότητας Μικρών Βιβλιοπωλείων "LITTLE BOOKSTORES", τα μικρά βιβλιοπωλεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού πολιτισμού. Είναι το μέρος, όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες. Ο χώρος, όπου μπορεί κάποιος να ανακαλύψει νέους, άγνωστους κόσμους και ο χώρος, όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να νιώσουν τη συγκίνηση της ανάγνωσης.

Φέτος, την Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να γίνουν, έστω και για λίγο, μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης. Που θα γίνει αυτό; Σε κάποιο Μικρό Βιβλιοπωλείο. Εκεί, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία που πολλά μέλη των Λεσχών Ανάγνωσης βιώνουν δεκαετίες τώρα και κάποιοι άλλοι μόλις ξεκινούν.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης 

Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη σε όλες τις βιβλιοφιλικές λέσχες. Σε εκείνες που ασχολούνται με ένα λογοτεχνικό είδος, όπως η ποίηση ή το θεατρικό κείμενο, αλλά και σε εκείνες που επικεντρώνονται σε μια στενότερη ή ευρύτερη θεματική, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή η φιλοσοφία. Συμπληρώνοντας τον κατάλογο, οι διοργανωτές αναφέρουν ότι το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις Λέσχες που διερευνούν κείμενα ελληνικά ή μεταφρασμένα. Στις λέσχες που βρίσκονται σε μέρη απομακρυσμένα ή στην καρδιά των μεγάλων πόλεων. Τέλος στις λέσχες που συναντάμε στο διαδίκτυο, αλλά και σε εκείνες, τα μέλη των οποίων μαθαίνουν τώρα τα πρώτα γράμματα.

Τα Μικρά βιβλιοπωλεία είναι, άλλωστε, τα στέκια των Λεσχών Ανάγνωσης. Εκεί συναντώνται οι βιβλιόφιλοι της κάθε γειτονιάς. Σε αυτούς τους χώρους προωθείται ο διάλογος για τα θέματα του βιβλίου και της ανάγνωσης. Είναι οι χώροι, όπου ανταλλάσσονται ιδέες και όπου, μέσα από συμφωνία ή διαφωνίες, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και κατανοούν διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες για τα διαβάσματά τους.

Φέτος η διοργάνωση δεν είναι σίγουρα αυτή που θα ήθελαν οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Ο κορωνοϊός επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας και τα Μικρά βιβλιοπωλεία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όσων θα συμμετέχουν. Εξάλλου, οι Λέσχες Ανάγνωσης δεν έχουν την πολύβουη, από κάθε άποψη, ατμόσφαιρα των γνωστών εκδηλώσεων παρουσίασης βιβλίων. Είναι συνήθως ολιγομελείς ομάδες με  συνειδητοποιημένα μέλη. Παρόλα αυτά, επειδή όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές προέχει η ασφάλεια, όσοι θέλουν να συμμετέχουν θα πρέπει να το δηλώσουν επικοινωνώντας με το εκάστοτε βιβλιοπωλείο για κράτηση θέσης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.