Ταξίδια ανάγνωσης το καλοκαίρι
17/07/2019Το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για ταξίδια. Είτε αυτά είναι πραγματικά είτε είναι του νου. Οι ώρες τις καλοκαιρινής ραστώνης επιβάλλεται να γεμίσουν από αναγνώσεις που θα σας ταξιδέψουν έστω και νοερά τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός της χώρας. Παρακάτω ακολουθούν προτάσεις βιβλίων για αναγνωστικά ταξίδια.
Καλό σας ταξίδι!
• “Ο γαλατάς“, Anna Burns, μτφ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ.Gutenberg: Ιρλανδία, δεκαετία του ’70. Χρόνια δύσκολα για να μεγαλώνει μια 18χρονη η οποία επιθυμεί την ελευθερία, αλλά και την ανωνυμία της σε ένα ασφυκτικό πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Το βραβείο Booker του 2018 είναι ένα πυκνογραμμένο πολιτικό, αλλά βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα, που από την πρώτη γραμμή κεντρίζει το ενδιαφέρον σου.
• “Η επιστροφή”, Hermann Hesse, μτφ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ.Κριτική: Γερμανία, αρχές του 20ου αιώνα. Για πρώτη φορά στα ελληνικά ένα από τα λιγότερο γνωστά αφηγήματα του Hermann Hesse. Είναι η ιστορία ενός κοσμογυρισμένου επιχειρηματία, που μετά από χρόνια στην Αμερική και τη Ρωσία αποφασίζει να γυρίσει στον γενέθλιο τόπο του. Πώς θα αντιμετωπιστεί όμως από την τοπική κοινωνία; Θα συμβιβαστεί με την ασφυκτική υποκρισία της;
• “Ονειροπόλοι”, Volker Weidermann, μτφ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα: Γερμανία, 1918. Αλήθεια κάποτε οι συγγραφείς είχαν την εξουσία; Και όμως η Δημοκρατία των Συμβουλίων του Μονάχου από τον Νοέμβριο του 1918 μέχρι τον Απρίλιο του 1919 ήταν μια πραγματικότητα. Ένα συναρπαστικό χρονογράφημα, μια συγκλονιστική και συγκινητική αφήγηση για μια εποχή που αξίζει να μάθουμε περισσότερα.
• “Μέση Αγγλία”, Jonathan Coe, μτφ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ.Πόλις: Μεγάλη Βρετανία, 2010. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα που δείχνει τη ραγδαία οικονομική και κοινωνική αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Coe με φόντο την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και την πολιτική και ηθική αστάθεια θα μας ξανασυστήσει τους ήρωες της «Λέσχης των τιποτένιων» και του «Κλειστού κύκλου», παρακολουθώντας την εξέλιξή τους και την αλληλεπίδρασή τους με καινούργια πρόσωπα. Ένα μυθιστόρημα που ερμηνεύει με τον καλύτερο τρόπο το Brexit.
• “Το πράσινο αντίσκηνο”, Ludmila Ulitskaya, μτφ. Αργυροπούλου Σταυρούλα, εκδ.Καστανιώτη: Μόσχα, 1950. Η Le Monde το χαρακτήρισε ως ένα μεγαλοπρεπές μυθιστόρημα για την πίστη και τον ολοκληρωτισμό. Είναι ένα καθηλωτικό έργο με αυτοβιογραφική βάση, που παρακολουθεί την κληρονομιά του Στάλιν και τη ρωσική καθημερινότητα αλλά και κουλτούρα.
• “Φιρντάους”, Nawal El-Saadawi, μτφ.Ελένη Καπετανάκη, εκδ.Δώμα: Αίγυπτος, 1970. Το μικρό του μέγεθος δεν συγκρίνεται με τη μεγάλη σημασία που έχει η κυκλοφορία αυτού του έργου στα ελληνικά. Μια συγκλονιστική, σπαρακτική, ωμή, βίαιη και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη ματιά για τις γυναίκες της Ανατολής (μόνο;), το ρόλο τους στην κοινωνία και γενικότερα τη θέση τους στη ζωή όπως την διαμορφώνουν κουλτούρες και θρησκείες. Το περιεχόμενό του είναι γροθιά στο στομάχι για τη δυτική δημοκρατία.
• “Η τέχνη της απώλειας”, Alice Zeniter, μτφ. Έφη Κορομηλά, εκδ.Πόλις: Αλγερία-Γαλλία. Βραβείο Λογοτεχνίας της Le Monde, βραβείο Goncourt των μαθητών Λυκείου και άλλα πολλά για το 5ο μυθιστόρημα της ταλαντούχας Zeniter η οποία προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τόλμη το παρελθόν της οικογένειάς της ανάμεσα στη σιωπή και τη μνήμη της Αλγερίας και της Γαλλίας.