“Τεχνητή Δικαιοσύνη”: Ισπανική ταινία του 2024 που αξίζει να δείτε
13/09/2024Συναρπαστικό αστυνομικο-δικαστικό θρίλερ η “Τεχνητή Δικαιοσύνη” για τους κινδύνους απανθρωποποίησης λόγω των “έξυπνων” μηχανών! Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν από τον Διαφωτισμό και μετά επαπειλούνται από δόλιες παρακρατικές συμμορίες που σκοτώνουν ανενδοίαστα, σπιλώνουν υπολήψεις, συκοφαντούν, δολοφονούν συνειδήσεις και δεν ορρωδούν προ ουδενός…
Παρά το σχεδόν εγγενές μελοδραματικό στοιχείο όλων των ισπανόφωνων παραγωγών οπτικοακουστικών μέσων, αυτή ταινία “Τεχνητή Δικαιοσύνη” βλέπεται με κομμένη ανάσα. Δεν καταλαβαίνεις πότε τελειώνει η προβολή και φεύγεις με αισθήματα αγωνιστικής ανακούφισης. Ο Στήβεν Χώκινγκ πρόλαβε πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο να μας προειδοποιήσει για τους κινδύνους της άλογης εκμετάλλευσης των πολύτιμων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Σήμερα η “κλοπή ταυτότητας”, η “παραποίηση προσωπικότητας”, η “δολοφονία χαρακτήρος” είναι ευκολότερα από τον Μεσαίωνα εξ αιτίας τής Πληροφορικής. Μεγάλες “ανοικτές” διαδραστικές πλατφόρμες αδυνατούν να φιλτράρουν τις αληθινές ειδήσεις από τα fake news. Στα μέσα μαζικής δικτύωσης όλοι αυτοθαυμάζονται και ζουν έναν παράλληλο ιδεατό-ιδανικό-αγχωτικό-τρομακτικό “τέλειο” βίο ιλουστρασιόν!
Οι παντοειδείς χάκερς μπορούν (όπως σ’ αυτό το καλογραμμένο σενάριο) να σου φυτέψουν στο σκληρό δίσκο τού οικιακού σου ηλεκτρονικού υπολογιστή όποιο ενοχοποιητικό υλικό θα κατέστρεφε την υπόληψή σου για πάντα – εάν και εφ’ όσον σε βρουν εμπόδιο στα άνομα επικοινωνιακά κόλπα τους. Φυσικά και υπάρχει το βρώμικο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, βεβαίως και υπάρχει το Σκοτεινό Διαδίκτυο όπου όλες οι παράνομες συναλλαγές συντελούνται, όμως αδυνατώ να πιστέψω (ως έμπειρος μηχανολόγος μηχανικός) ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των Δυτικών Δημοκρατιών δυσκολεύονται να προστατέψουν τον αθώο, αδύναμο πολίτη από κάθε ηλεκτρονική εισβολή, όσο πρωτεϊκή κι αν είναι…
Τεχνητή Δικαιοσύνη και ατομική ευθύνη
Κι ας μην μεταθέσουμε πάλι το θέμα στην περίφημη “ατομική ευθύνη”, όπως στην ταινία. Δεν είμαστε όλοι μεγαλοδικαστές, τηλεοπτικές περσόνες και ηρωίδες/ήρωες-πρότυπο, παραδείγματα προς μίμησιν. Ο Ρομπέν των Δασών και ο Μπάτμαν δημιουργούν ένα καλό νοητικό προηγούμενο, λειτουργούν όμως και ως άλλοθι για τον παθητικό εφησυχασμό μας. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω πως βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα “πετούσα” έτοιμος να συμμετάσχω σε συλλογικές κινήσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κι αυτό είναι ένα καλό, εποικοδομητικό μήνυμα.
Δείτε αυτή την ταινία πριν να είναι πολύ αργά. Εάν τα πράγματα δεν πάνε προς την φωτεινή πλευρά, τα ίχνη της θα απαλειφθούν από τα ψηφιακά κατάστιχα τής Ιστορίας με ένα delete + empty trash! Όλα τα πράγματα έχουν τουλάχιστον δύο πλευρές. Τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της Τεχνητής Νοημοσύνης: Θα μας ανοίξει δρόμους και παράθυρα στην αναζήτηση της γνώσης.
Ως καλοί “μηχανικοί” όμως, ας φτιάξουμε και τις ασφαλιστικές δικλείδες που προαπαιτούνται για την κοινωφελή χρήση των ανθρώπινων επιτευγμάτων. Ο πλατωνικός μύθος τής Ατλαντίδας τα λέει όλα… Και επειδή η Ιστορία έχει το κακό συνήθειο να επαναλαμβάνεται, ας πάψουμε να είμεθα άφρονες, “μωρές παρθένες”, ή άβουλα αθύρματα στο ορμητικό ρεύμα των μεταβατικών, μεταιχμιακών καιρών μας. Κι ας είμαστε αλληλέγγυοι στα αθώα θύματα. “Υπέρ Αδυνάμου” ο Λόγος, πάντα!
Ισπανική έγχρωμη ταινία του 2024, Θρίλερ, Διάρκεια: 98′
Στο εγγύς μέλλον, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τους δικαστές με ένα λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, προκηρύσσοντας το ανάλογο δημοψήφισμα. Η Κάρμεν Κόστα, διακεκριμένη δικαστής, έχει προσκληθεί να αξιολογήσει τη διαδικασία, αλλά όταν η δημιουργός του λογισμικού σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα, αρχίζει να υποπτεύεται πως η όλη υπόθεση δεν είναι τόσο αντικειμενική και αθώα όσο δείχνει.
Σκηνοθεσία: Σιμόν Καζάλ
Με τους: Αλμπέρτο Αμάν, Βερόνικα Ετσέγκουι και Πάουλα Μοράδο