Θα σώσει το Χόλυγουντ από τον ιό το know how της πορνοβιομηχανίας;
17/05/2020Η ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κινηματογράφο, με το Χόλυγουντ και γενικώς την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία να μετρούν τεράστιες ζημιές. Τα προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο στην διανομή και τις κλειστές αίθουσες, αλλά και στην παραγωγή η οποία ανεστάλη.
Σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά την επιβολή την περιοριστικών μέτρων, κάποιες χώρες ανοίγουν δειλά και την παραγωγή ταινιών, τα μηνύματα που στέλνουν όμως, είναι ότι πλέον οδεύουμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κινηματογράφο. Το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών, στις αρχές του έτους, οδήγησε αναγκαστικά στην αναβολή της κυκλοφορίας νέων ταινιών, κυρίως υπερπαραγωγών.
Ανάμεσά τους η νέα ταινία Τζέιμς Μποντ, No Time to Die, της οποίας η παγκόσμια πρεμιέρα μεταφέρθηκε από τον Απρίλιο στον Νοέμβριο. Την ίδια τύχη είχαν και άλλες ταινίες των κινηματογραφικών κολοσσών Paramount και Disney, ενώ η Universal επέλεξε αντί για την πρεμιέρα στις αίθουσες την κατευθείαν διάθεση για home streaming των πολυαναμενόμενων ταινιών της, όπως οι: The Hunt, Emma και The Invisible Man.
Άλλες ταινίες πάντως, ανάμεσα τους μεγάλες παραγωγές όπως ο νέος Μπάτμαν με τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Κόλιν Φάρελ, η The Matrix 4 και η Jurassic World: Dominion, δεν είχαν ούτε αυτή την τύχη, καθώς η πανδημία σταμάτησε τα γυρίσματα. Το ίδιο συνέβη και με τα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών.
Αγριογούρουνα στις Κάννες
Ενδεικτικό της καταστροφικής επίδρασης της πανδημίας, πέρα από την τεράστια απώλεια εσόδων, η οποία μόνο για την Walt Disney Co (συμπεριλαμβανομένων των θεματικών πάρκων) φτάνει σε μείωση κερδών κατά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν η αναβολή του φεστιβάλ των Καννών. Για πρώτη φορά από τον Μάη του 1968, όταν η χώρα αντιμετώπιζε ένα πανεθνικό κύμα απεργιών που είχε εξελιχθεί σε εξέγερση, στο κόκκινο χαλί των Καννών δεν πάτησαν το πόδι τους διάσημοι σταρ. Η ερημιά ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη που στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης εμφανίστηκαν αγριογούρουνα.
Η κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετωπίζει το κλείσιμο των αιθουσών ως ένα αναγκαστικό, αλλά παροδικό, μέτρο και στρέφεται πλέον στην διερεύνηση τρόπων για την συνέχιση της παραγωγής σε καθεστώς ασφάλειας. Ήδη οι πολυπληθείς παραγωγές αποτελούν για την ώρα παρελθόν, ενώ η αναγκαία απόσταση μεταξύ των εμπλεκομένων στα γυρίσματα αλλάζει την θεματική, την αισθητική και την φυσιογνωμία των ταινιών, οδηγώντας σε έναν εντελώς διαφορετικό κινηματογράφο.
Τα κινηματογραφικά στούντιο βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωπα με αυτού του είδους τους περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία της ασθένειας Covid-19. Υπάρχει, ωστόσο, ένας κλάδος της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που μάλλον έχει αναπτύξει “αντισώματα” σε αυτό. Πρόκειται για την βιομηχανία πορνό, η οποία ήδη από τη δεκαετία του 1990 είχε να αντιμετωπίσει την επιδημία του AIDS, αλλά και διαχρονικά όλα τα λοιμώδη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η τεχνογνωσία του “ζην επικινδύνως”
Έτσι, την ώρα που το “επίσημο” Χόλυγουντ αναζητά την ασφαλή οδό, η βιομηχανία πορνό του Λος Άντζελες χρησιμοποιεί ήδη το «δικό της σύστημα εξετάσεων και μια βάση δεδομένων από την περίοδο του 1990», τα οποία είχε αναπτύξει για την προστασία των ηθοποιών στη διάρκεια της επιδημίας του HIV/AIDS. Στη βάση αυτών προχωρά σήμερα στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων που θα καθιστούν εφικτή την παραγωγή ταινιών πορνό και στη μετά πανδημίας εποχή.
Δεν δείχνει καθόλου τυχαίο μάλιστα, το γεγονός ότι στελέχη της πορνοβιομηχανίας εμφανίζονται ψύχραιμα και προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση της νέας πρωτόγνωρης απειλής. Στηρίζονται, άλλωστε, στην τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει με το “ζην επικινδύνως” (vivere pericolosamente), δεκαετίες τώρα. Μια τεχνογνωσία που αφορά όχι μόνο ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως μια αιφνίδια αναβολή τους.
Ο κορωνοϊός είναι βέβαια μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Μάικ Στάμπιλε, εκπρόσωπο της ένωσης Free Speech Coalition, στην οποία μετέχουν οι εργαζόμενοι στην αμερικανική βιομηχανία ταινιών πορνό, να δηλώσει ανοιχτός σε μια συνεργασία με τα μεγάλα στούντιο του Χόλυγουντ για την μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας.
Το ισλανδικό πείραμα
Την ίδια ώρα τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλυγουντ, τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και οι επαγγελματικές ενώσεις ηθοποιών και σκηνοθετών αναζητούν εδώ και εβδομάδες ασφαλείς τρόπους για την επανέναρξη των γυρισμάτων. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει ιδέες για υποχρεωτική καραντίνα όσων μετέχουν στα γυρίσματα και για την θερμομέτρησή τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Υποχρεωτική φαίνεται να καθίσταται και η παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τους κομπάρσους και τις πολυπληθείς σκηνές συζητείται ακόμη και η αντικατάστασή τους με πλάνα, τα οποία θα γυρίζονται με τη βοήθεια υπολογιστή.
Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν ακόμη αναπάντητα και το μόνο σίγουρο είναι ότι, εξαιτίας της πορείας της πανδημίας, τα αμερικανικά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο θα καθυστερήσουν την έναρξη της παραγωγής. Αντιθέτως, δρομολογούνται ήδη οι διαδικασίες για την έναρξη της παραγωγής των ταινιών που γυρίζονται σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ισλανδία, στη Δανία και στην Τσεχία.
η Ισλανδία καταγράφει και σε αυτόν τον τομέα την πρωτιά, καθώς εξαιτίας της φυσικής απομόνωσής της και του μικρού πληθυσμού δεν χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Έτσι προγραμματίζει για τις 15 Ιουνίου την μείωση των περιορισμών και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών συνεργείων.
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποφευχθεί η κοστοβόρα καραντίνα των δύο εβδομάδων θα προχωρήσει στην υποβολή τεστ κατά την άφιξη για τους επισκέπτες που μετέχουν σε διεθνή συνεργεία παραγωγής, καθώς και για σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Η Ισλανδία αποτελεί, άλλωστε, έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για γυρίσματα ταινιών, πολλά από τα οποί έχουν διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας.