ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαψεύδει το φιρμάνι για τον Έλγιν η Τουρκία – Τι λέει το Βρετανικό Μουσείο

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το φιρμάνι πώλησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Έλγιν

Έναν ανέλπιστο σύμμαχο φαίνεται ότι βρήκε η Ελλάδα στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς κατά την 24η Σύνοδο της Unesco, η εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε πως η Άγκυρα δεν έχει υπόψη της το “φιρμάνι” του Έλγιν, με το οποίο ο Βρετανός αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μιλώντας στη Σύνοδο της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης, η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ζεϊνέπ Μποζ ανέφερε ότι, «θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα.

»Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

«Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’ αυτό μείνετε δυνατοί», πρόσθεσε η κυρία Μποζ.

Σημειώνεται πως η παραπάνω δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σύμφωνα με το βρετανικό αφήγημα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρέδωσε στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που του έδινε δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά, που έκτοτε είναι ένα από τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου στις συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του Parthenon Project, Γιάννης Λέφας, μιλώντας σε συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε πως λύση θα μπορούσε να υπάρξει μέχρι τον Ιανουάριο και προκρίνει τη δημιουργία ενός διακρατικού ιδρύματος που θα διοικείται ισότιμα από εκπροσώπους της Ελλάδας και της Βρετανίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στο Βρετανικό Μουσείο η αίθουσα που φιλοξενούνται τα Γλυπτά θα μετατραπεί σε αίθουσα ελληνικών αρχαιοτήτων, με ένα έκθεμα από τα ελληνικά μουσεία και ελληνικές αρχαιότητες που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου

Με φόντο τα παραπάνω, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ, δηλώνοντας πως:

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα – μία συνεργασία για τον Παρθενώνα – και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο».

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Μουσείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου του 2024, αναφερόταν ότι «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πιο κοντά στην επιστροφή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ, οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζονται. «Οι συζητήσεις µε την Ελλάδα για µια συνεργασία για το θέµα του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδοµητικές», είχε δηλώσει στα “Παραπολιτικά” ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι