Το Aegean Project του Βασίλη Ρακόπουλου

Το Aegean Project του Βασίλη Ρακόπουλου, Μάκης Ανδρονόπουλος

Το 2020 το Aegean Project του Βασίλη Ρακόπουλου κλείνει 10 χρόνια μουσικής δημιουργίας στο επίπεδο μιας νέας ανάγνωσης της ελληνικής παράδοσης με έμφαση στα μελωδικά και ρυθμικά ιδιώματα των Κυκλάδων, αλλά και της ευρύτερης Μεσογείου, εδραιώνοντας έτσι διεθνώς ένα νέο ιδίωμα που ο εμπνευστής του αποκαλεί Aegean Jazz. «Η μουσική του Αιγαίου έχει χάρη και σκέρτσο. Έχει αυτοσχεδιαστικό παιγνίδι. Υπό αυτή την έννοια είναι jazz από μόνη της», όπως ο ίδιος έχει εξηγήσει.

Πάνω σε αυτό το ιδίωμα, ο Ρακόπουλος χτίζει επί σκηνής πάνω σε παραδοσιακά μοτίβα αυτοσχεδιασμούς που επιτρέπουν ένα ανοιχτό διάλογο των μουσικών που συναρπάζει το κοινό. Το «πειραματικού ήθους» Aegean Project προσέλκυσε όλη την αφρόκρεμα της ελληνικής τζαζ σκηνής, όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης και ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και εντάσσεται στο διεθνές ρεύμα που περιγράφεται με τον όρο intuitive music (διαισθητική μουσική).

Οι πολυετείς live εμπειρίες οδήγησαν το 2017 στη ζωντανή ηχογράφηση του δίσκου Aegean Jazz με το κουιντέτο του στο οποίο μετέχουν οι Χάρης Λαμπράκης νέι, Πέτρος Βαρθακούρης μπάσο, Μάξιμος Δράκος πλήκτρα και Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα, με τον οποίο δισκογραφείται το στυλ της αιγαιοπελαγίτικης τζαζ.

Πολυταξιδεμένος, με διεθνή καριέρα, με πολλές συμπράξεις σε διεθνή φεστιβάλ με ξένους καλλιτέχνες, όπως η Aziza Mustafa Zadeh, οι Bulgarian voices, ο Egberto Gismonti, ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην πυρηνική φυσική και στην επιχειρησιακή έρευνα Βασίλης Ρακόπουλος συμμετείχε ουσιαστικά στο σχηματισμό της πρωτοεμφανιζόμενης ελληνικής Jazz σκηνής στη δεκαετία του 1970, παίζοντας στο jazz club του Μπαράκου και στο Half Note με Έλληνες και ξένους μουσικούς (Γ. Φιλιππίδης, Μ. Μικέλης, Johnny Labizy, Rudolf Dasek, Bella Lacatos κ.α).

Συνεργάτης των Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Συνεργάστηκε σαν κιθαριστής σε συναυλίες και ηχογραφήσεις διακεκριμένων συνθετών (Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Κουρουπός, Μιχάλης Γρηγορίου κ.α) και ήταν μόνιμος συνεργάτης της Αρλέτας. Την ίδια περίοδο επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη βρίσκοντας την ευκαιρία να γνωρίσει μεγάλους μουσικούς της Jazz και επελέγη στην ορχήστρα Jazz νέων μουσικών της ΕΟΚ.

Το 1980 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Swiss Jazz School και το 1986 πήρε το δίπλωμα jazz κιθάρας (δεύτερο όργανο τρομπέτα). Επίσης παρακολούθησε μαθήματα αντίστιξης & φούγκας με τον M. Gutesha, ενορχήστρωσης & σύνθεσης με τον Axel Jungbood και μαθήματα παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης. Η δεκαετία 1980-90 τον βρίσκει μόνιμο κάτοικο Ελβετίας να εργάζεται σαν μουσικός session σε όλη την Ευρώπη. Κιθαριστής και άλλοτε τρομπετίστας της Swiss Jazz School big band έπαιξε με γνωστά ονόματα της jazz (Billy Brooks, Art Farmer, Rufus Reid) και έλαβε μέρος σε ηχογραφήσεις της DRS big band της Ελβετικής ραδιοφωνίας.

Το 1990 επιστρέφοντας στην Ελλάδα ηχογράφησε για τα μουσικά εργαστήρια του τρίτου προγράμματος, εργάστηκε σαν ενορχηστρωτής σε μουσικές παραγωγές της ελληνικής δισκογραφίαs και άρχισε την προσωπική του δισκογραφία που περιλαμβάνει τα έργα Ρωξάνη, Χορός των πυρσών, IRIS σε σύμπραξη με τον Ross Daly, Ενότητες τρεις, Άμμων, ενώ στα κλασικά του έργα διακρίνονται το Affection και το No Answer. Από το 2003 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργική αρμονία και jazz κιθάρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι