Το Animasyros γοητεύει μικρούς και μεγάλους

Το Animasyros γοητεύει μικρούς και μεγάλους

Με τις καλύτερες και πιο δυνατές ταινίες του επετειακού Animasyros 10, το διεθνές φεστιβάλ animation που διοργανώνεται εδώ και δέκα χρόνια στην Σύρο, υποδέχεται η Στέγη το 2018,  με ένα τριήμερο εκδηλώσεων, από τις 2 έως 4 Ιανουαρίου.

Η φετινή δράση περιλαμβάνει τρία BestOf προγράμματα από τον επίσημο κατάλογο του Animasyros 10 με ταινίες animation για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά 8-12 ετών, αλλά και την πολυαναμενόμενη αθηναϊκή πρώτη προβολή του The Ox, παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Νικόπουλου.

Την τιμητική τους στο Animasyros έχουν φέτος οι μικρότερης ηλικίας κινηματογραφόφιλοι, μέσα από δύο ωριαίες συλλογές γεμάτες χρώμα και συναίσθημα: Μία για παιδιά από 6 ετών και άνω (χωρίς ή με ελάχιστο διάλογο) και μία για όλη την οικογένεια.

Με έναν συνδυασμό υψηλής τεχνικής και εικαστικής πληρότητας, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο δίνουν το στίγμα της σύγχρονης σκηνής του animation, μέσα από μια δίωρη επιλογή των ταινιών που ξεχώρισαν στο τελευταίο Animasyros.

Ανάμεσά τους είναι οι ταινίες L’Ogre (Το τέρας), O Matka! (Μητέρα!) και Aenigma. Πρόκειται για τις ταινίες που απέσπασαν τα τρία βασικά βραβεία του Φεστιβάλ (στο Διεθνές, το Σπουδαστικό και το Ελληνικό τμήμα, αντίστοιχα). Ξεχωρίζει επίσης το πολυσυζητημένο Min Börda (Το φορτίο μου) της Niki Lindroth von Bahr, το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο animation του 2017 στα Emile Awards.

Ο Μίδας και η κρίση  

Το πρόγραμμα προβολών κορυφώνεται με την προβολή του φιλμ The Ox. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Γιώργου Νικόπουλου και συγχρόνως η πρώτη ταινία animation που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι ενός φανταστικού τόπου περνάνε μια σκληρή δοκιμασία: Καλούνται να μετατρέψουν τη γη τους σε “χρυσό βασίλειο” ρίχνοντας ένα μαγικό λίπασμα στα σπαρτά τους. Όντας υποδουλωμένοι, δεν μπορούν παρά να υποταχθούν στις εντολές της εξουσίας. Ένα άφοβο κορίτσι όμως δείχνει πως η ανατροπή είναι κοντά…», αναφέρεται στο πρόγραμμα για την ταινία.

Συνδυάζοντας την τεχνική stop-motion με τον σύγχρονο χορό, το θέατρο σκιών και τη ζωντανή κινηματογράφηση, ο σκηνοθέτης χτίζει μια μοντέρνα πολιτική αλληγορία. Εμπνευσμένη από τον αρχαίο μύθο του βασιλιά Μίδα, η αφήγησή του αντανακλά την σημερινή παγκόσμια πολιτικοοικονομική κρίση.

Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδος ελεύθερη, για την οποία τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε προβολή.

Πρόγραμμα προβολών

Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Ιανουαρίου

18:00-19:10 | Προβολή για παιδιά από 6 ετών και άνω

19:30-20:30 | Προβολή για όλη την οικογένεια – παιδιά από 10 ετών και άνω

21:00-23:00 | BestOf (16+ ετών)

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου

18:00-19:10 | Προβολή για παιδιά από 6 ετών

19:30 – 20:30 | Προβολή για όλη την οικογένεια – παιδιά από 10 ετών και πάνω

21:00 – 22:30 | Μεγάλου Μήκους Ταινία The Ox (Το Βόδι) | Γιώργος Νικόπουλος

Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιώργος Νικόπουλος και μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι