Το Μουσείο των Αιγών δηλοί που είναι η Μακεδονία

Το Μουσείο των Αιγών δηλοί που είναι η Μακεδονία, Κωνσταντίνος Κόλμερ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Κατά τον Νίκολα Χάμοντ (1907-2001), η πρωτεύουσα των Μακεδόνων βασιλέων Αιγαί κι όχι μόνο των βασιλικών τάφων, απέκτησε προσφάτως ένα σπουδαίο μουσείο in situ. Στη σημερινή Βεργίνα, όπου κι ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου Β’ πατρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το “πολυκεντρικό” (sic) Μουσείο των Αιγών εγκαινίασε το 2022, ο τότε πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την αξία υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη. Το μουσείο αυτό έλλειπε. Όχι πώς οι βασιλείς της ελληνικοτάτης Μακεδονίας έχουν ανάγκη “κατοικίας”, διαθέτουν πολλές έδρες-τοποθεσίες στη Μακεδονία και Θράκη όπως Αμφίπολη, Φιλίππους, Δίον…

Ο Μακεδονικός πολιτισμός, απ’ τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τα χρόνια του Χριστιανισμού (ο απόστολος Παύλος δίδαξε τους Φιλίππους) έπρεπε να προβληθεί ως κατ’ εξοχήν ελληνικός, δια να μην τον διεκδικούν οι Σκοπιανοί κι ανιστόρητοι οπαδοί των ανά τον κόσμο. Όλα τα επιτύμβια στο νεκροταφείο κλασσικών χρόνων της Βεργίνας φέρουν ελληνικά ονόματα, το μουσείο των Αιγών είναι πλούσιο σε κτερίσματα (=ταφικά ευρήματα όπως κοσμήματα, όπλα και άλλα αντικείμενα) που φανερώνουν υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και το ελληνικό “στυλ” της μακεδονικής ζωής έως την ρωμαϊκή κατάκτηση.

Οικιακά σκεύη, όπλα, περικεφαλαίες, χρηστικά εργαλεία, διάκοσμοι αμφιέσεων, κοσμήματα, χρυσά κι αργυρά νομίσματα που εκτίθενται, αποδεικνύουν ότι ο λαός των Μακεδόνων δεν είχε σε τίποτε να ζηλέψει από τις άλλες ελληνικές πόλεις των Αθηνών, Θηβών, Κορίνθου, Μεγαλόπολης, του Αιγαίου, της Κρήτης κλπ.

Μάλιστα, η νομισματική αίθουσα του μουσείου Αιγών είναι προικισμένη με τρείς θησαυρούς που ευρέθησαν σ’ άλλες περιοχές, κυρίως της νέας Ελλάδος, με μακεδονικά νομίσματα. Ο αναρτημένος χάρτης των κατακτήσεων του Ελληνισμού στη Μεσόγειο αποτελεί πραγματικό “αντίδωρο των Μακεδόνων για την ελληνικότητα της, εξαπλωμένη από την Ισπανία μέχρις του Ινδού ποταμού, στις υπωρείες των Ιμαλαΐων.

Τί έχουν να επιδείξουν οι γείτονες; 

Στα νομίσματα των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εκτίθενται στο μουσείο, διαβάζονται επιγραφές στα σανσκριτικά και ελληνικά που έκαναν υπερήφανο τον Κωνστανίνο Καβάφη. Στις εκτεταμένες άλλες αίθουσες του Μακεδονικού Μουσείου των Αιγών παρουσιάζονται όλες οι πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Μακεδόνων. Η χρήση της ελληνικής γλώσσης, η πίστη στη δωδεκάθεη θρησκεία, η έμπνευση από την μυθολογία και παράδοση είναι αυτή όπως της υπολοίπου Ελλάδος. Από την ποίηση του Ομήρου μέχρις την επιστημονική σκέψη του Αριστοτέλους, όλα ενιαία ελληνικά στην Μακεδονία.

  Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνει τελευταία!

Τι έχουν να επιδείξουν οι Σκοπιανοί που αξιώνουν ίδιον “πολιτισμό και γλώσσα”; Αυτοί ήλθαν στα Βαλκάνια ως Σλάβοι εισβολείς στην Βυζαντινή αυτοκρατορία μετά το 900 μ. Χ. Μέχρις του 1948, η επαρχία των Σκοπίων της Νοτιοσλαβίας ονομάζετο “Βαρντάσκα”. Ακόμη και τα γραμματόσημα του Τίτο, φέρουν την τότε ονομασία. Είναι εντροπή για μερικούς Αμερικανούς κι Ευρωπαίους πολιτικούς που ανέχονται την λογοκλοπή της ονομασίας της Μακεδονίας και του ελληνικού πολιτισμού απ’ το νεοσύστατο κρατίδιο.

Ακόμη χειρότερα για τους Έλληνες πολιτικούς που εδέχθησαν την συμφωνία της Πρέσπας. Ουδέποτε έπρεπε να την αναγνωρίσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μουσείο ΑΙΓΑΙ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι