Το ντιζάιν στην εποχή του κορωνοϊού – Με το λουλούδι του Μποέρι ο εμβολιασμός

Το ντιζάιν στην εποχή του κορωνοϊού – Με το λουλούδι του Μποέρι ο εμβολιασμός, Βαγγέλης Σαρακινός

Προκάτ περίπτερα από ύφασμα και ξύλο που θα χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί εμβολιασμού σχεδίασε ο διεθνώς γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι (Stefano Boeri). Τα περίπτερα θα στηθούν σε πλατείες, σε όλη την Ιταλία, από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα φιλοξενήσουν σταθμούς για  εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν περίπου 1.500 τέτοιες δομές, σε ιστορικές πλατείες πόλεων της Ιταλίας, υπό την εποπτεία του ειδικού επιτρόπου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στη χώρα, Ντομένικο Αρκούρι. Πρόκειται για ευέλικτες και πρακτικές κατασκευές, μελετημένες στη λεπτομέρεια, έτσι ώστε να είναι απόλυτα λειτουργικές.

Μιλάμε όμως για την Ιταλία, την χώρα του ντα Βίντσι και της Αναγέννησης και όπως ήταν αναμενόμενο, ο αρχιτέκτονας δημιουργός δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στην ανάγκη για την οποία θα στηθούν αυτές οι κατασκευές. Η αισθητική και ο συμβολισμός τους ήταν για τον Μποέρι εξίσου απαραίτητα και σημαντικά όσο και η ανάγκη που υπαγόρευσε την κατασκευή τους.

Η ροζ πρίμουλα ως σύμβολο Αναγέννησης

Έτσι την οροφή και εξωτερικά τοιχώματα αυτών των δομών θα κοσμεί μια μεγάλη ροζ πρίμουλα, του πρώτου ανοιξιάτικου λουλουδιού που ανθεί μέσα στον χειμώνα για να σηματοδοτήσει το τέλος του και τον ερχομό της Άνοιξης. Γνωστή και ως “πριμαντόνα του χειμώνα”, η πρίμουλα συνδέθηκε από την  αρχαιότητα με πολλούς μύθους και προλήψεις.

Πρόκειται για το λουλούδι που θεωρήθηκε από πολλούς ως το φυτό της νιότης και της καλής τύχης, αλλά συνδέθηκε και με έθιμα σχετιζόμενα με τον θάνατο. Καθώς συναντάται σε πολλούς μύθους με νεράιδες, ξωτικά και μάγισσες έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μυθολογία των Κελτών και των Δρυίδων, ως συστατικό για την παρασκευή μαγικών φίλτρων. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, άλλωστε, η πρίμουλα ήταν γνωστή σαν βότανο του Αγίου Πέτρου, περιζήτητο από τους φαρμακοποιούς της Φλωρεντίας.

«Θελήσαμε, με την εικόνα ενός ανοιξιάτικου λουλουδιού, να δημιουργήσουμε ένα αρχιτεκτόνημα που θα μεταφέρει ένα σύμβολο γαλήνης και αναζωογόνησης» εξήγησε, μιλώντας στο έγκριτο περιοδικό Dezeen, ο Μποέρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να επιτρέψει στις ιστορικές πλατείες της Ιταλίας «να ανθίσουν, οπτικά» για άλλη μία φορά.

Με την υπογραφή του Μποέρι

Ο  όλος σχεδιασμός υπηρετεί την επικοινωνία του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού, αποσκοπώντας στο να καμφθούν οι αντιστάσεις των αρνητών. Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος ο σχεδιαστής επιλέχθηκε μια αισιόδοξη αρχιτεκτονική, η οποία αξιοποιεί την πρίμουλα ως σύμβολο της διαρκούς αναγέννησης. Σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος και για να διευκολυνθεί η ταχεία ροή όσων πρόκειται να εμβολιαστούν σε αυτά τα σημεία, ο Μποέρι σχεδίασε την κυκλική βάση και ένα προκάτ σκελετό από ξύλο.

 

Ο σκελετός αυτός «ντύνεται» με αδιάβροχο ύφασμα, ανακυκλώσιμο πλήρως, όπως σημειώνει ο Ιταλός αρχιτέκτονα. Εσωτερικά οι χώροι ορίζονται από υφασμάτινους τοίχους, επίσης προκάτ. Σύμφωνα με τον Μποέρι, η Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου θα αρχίσει να δουλεύει πάνω σε ένα πρωτότυπο της δομής για να βελτιστοποιήσει την κατασκευή και τη λειτουργικότητά της, με στόχο τα περίπτερα να τοποθετηθούν γρήγορα και εύκολα σε όλη την Ιταλία.

 

«Ο βασικός στόχος είναι να αυξήσουμε τη χωρητικότητα, να επιταχύνουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού και να φτάσουμε σε όλον τον πληθυσμό της Ιταλίας. Βεβαίως, η παρουσία ενός προσωρινού περίπτερου σε δημόσιους χώρους μπορεί να συντελέσει στη διάδοση του μηνύματος “ας εμβολιαστούμε”» υπογράμμισε ο Ιταλός αρχιτέκτονας. Και πρόσθεσε: «Στην Ιταλία, η δημόσια ζωή είναι στις πλατείες μας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το ότι αυτά τα περίπτερα θα είναι προσβάσιμα, άνετα και μέρη που τα μέλη της κάθε κοινότητας θα θεωρήσουν ότι, για ένα διάστημα, είναι κομμάτι της ζωής τους για να κατανικήσουμε την Covid-19».

Ο Στέφανο Μποέρι, γνωστός και ως ο αρχιτέκτονας των «κάθετων δασών», αφού έχει σχεδιάσει τους «πράσινους» ουρανοξύστες για τρεις κινέζικες πόλεις και μια δασική πόλη 30.000 κατοίκων στην Κίνα, χαίρει άλλωστε μεγάλης εκτίμησης από τους συμπατριώτες του και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα πείσει και τους αρνητές του εμβολιασμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι