ΘΕΜΑ

Το πολυμουσείο Gazhane: Επιδεικτικός πλούτος και απέριττη ομορφιά

Το πολυμουσείο Gazhane: Επιδεικτικός πλούτος και απέριττη ομορφιά, Βάνα Στέλλου

Η ιέρεια του στυλ και της κομψότητας, Κοκό Σανέλ είχε πει: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και άνθρωποι που είναι πλούσιοι». Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να έχει κανείς χρήματα και του να είναι πραγματικά πλούσιος, υπονοώντας ότι ο πραγματικός πλούτος δεν σχετίζεται μόνο με τα χρήματα, αλλά και με την ποιότητα ζωής, την κουλτούρα και την εσωτερική πληρότητα και “καλλιέργεια”.

Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024, υπάρχουν 2.781 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο, με συνολική περιουσία που ξεπερνά τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περισσότερα από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παλεύουν να επιβιώσουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα. Τα νούμερα δείχνουν ότι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας οικονομικές συνθήκες, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι, δυστυχώς, ντροπιαστικά για την ανθρωπότητα.Η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος αυξάνει ολοένα και περισσότερο το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Με τη διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας, από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και μετά, ερχόμαστε σε επαφή με την έννοια του «υπερ-πλούσιου».Αυτή η έννοια γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της εξέλιξης των οικονομικών συστημάτων, της παγκοσμιοποίησης, της χρηματοοικονομικοποίησης και των τεχνολογικών προόδων και συνεχίζει να ενισχύεται μέρα με τη μέρα.

Πριν από την εποχή των «υπερ-πλουσίων», ο πλούτος δεν ήταν μια κατάσταση για την οποία κάποιος υπερηφανευόταν ή επιδείκνυε επιδεικτικά. Αντίθετα, οι πλούσιοι ανήκαν στην κατηγορία, όπως λέμε «παλιό χρήμα», δηλαδή άνθρωποι χαμηλών τόνων, που διατηρούσαν την περιουσία τους για γενιές, καλλιεργημένοι με παιδεία, διέθεταν πολιτιστική κληρονομιά και υιοθετούσαν έναν διακριτικό τρόπο ζωής, μακριά από επιδείξεις.

Στον αιώνα που διανύουμε η οικονομική δύναμη συνοδεύεται από ένα νέο είδος πλούσιων, που, χάρη στις δυνατότητες ΚΑΙ της κοινωνικής δικτύωσης, επιδιώκει να προβάλλει τον πλούτο του με υπερβολικό τρόπο, υπερηφανευόμενος γι’ αυτόν. Έγινε πλέον “μόνιμο στάτους” η επίδειξη πλούτου, τεχνητής ομορφιάς, απομάκρυνσης από τη φυσικότητα και την απλότητα, καθώς και μιας αλλόκοτης αισθητικής, που απέχει πολύ από το φυσικό.

Η διαχρονική γοητεία της απλότητας

Αυτή η υπερβολική και επιτηδευμένη αισθητική δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους, αλλά επεκτείνεται και στους χώρους, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ζωής. Μέσα σε όλο το κλίμα επιδεικτικού πλούτου, προσπάθειας εντυπωσιασμού και επιτηδευμένης ομορφιάς, που μας κατακλύζει τελευταία, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Müze Gazhane στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Με την ιστορική του ατμόσφαιρα, που αντέχει στον χρόνο και την απέριττη ομορφιά του, θυμίζει την ιαπωνική αισθητική και φιλοσοφία του Wabi-Sabi, που αποδέχεται την ατέλεια, την παροδικότητα και τη φυσικότητα. Υπενθυμίζει ότι τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας και της ίδιας της ζωής, είναι προσωρινά, ατελή και ελλιπή. Τονίζει ότι η τελειότητα είναι αδύνατη στη φυσική ροή της ζωής.

Αυτή η αντίληψη αποκτά νόημα μέσω των λέξεων Wabi και Sabi.

Wabi: Εκφράζει την ομορφιά που βρίσκεται στην απλότητα.

Sabi: Αναφέρεται στην αισθητική αξία που αποκτούν τα αντικείμενα καθώς φθείρονται και γερνούν με την πάροδο του χρόνου.

Μουσείο Gazhane

Το μουσείο Gazhane, είναι ένα πολιτιστικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο, με τη διατηρημένη ιστορική του γοητεία, την απλότητα, τη γαλήνια ατμόσφαιρα, καθώς και τη σύνδεσή του με την τέχνη, την επιστήμη και τον πολιτισμό, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της φιλοσοφίας Wabi-Sabi και όχι μόνο. Το Γκαζχανέ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αστικής αναγέννησης, μετατρέποντας ένα πρώην εργοστάσιο παραγωγής αερίου σε έναν δυναμικό πολιτιστικό χώρο.

 

Πρόκειται για την ανακατασκευή του Hasanpaşa Gazhanesi, ενός βιομηχανικού κτιρίου με ιστορία 130 ετών!

Το Hasanpaşa Gazhanesi λειτούργησε ως το δεύτερο εργοστάσιο αερίου στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και το τελευταίο στην πόλη. Ιδρύθηκε το 1891 και σταμάτησε να λειτουργεί το 1993. Μετά από εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησε ο Δήμος Κωνσταντινούπολης το 2014, το Müze Gazhane επαναλειτούργησε το 2021, ως νέος πολιτιστικός και καλλιτεχνικός χώρος. Λιτό και απέριττο και επιβλητικό.

Στο Müze Gazhane μπορεί κανείς να επισκεφθεί:

  • Το Μουσείο Κλίματος
  • Το Μουσείο Γελοιογραφίας και Χιούμορ
  • Το Παιδικό Κέντρο Επιστημών
  • Τη γκαλερί Gazhane
  • Αίθουσες εκθέσεων
  • Βιβλιοθήκη
  • Δύο θέατρα
  • Χώρους εργασίας και ανάγνωσης

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx