ΘΕΜΑ

To συγκλονιστικό μυστικό της Μπρίτνεϊ Σπίαρς

To συγκλονιστικό μυστικό της Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Συγκλονίζει η υπόθεση της Αμερικανής τραγουδίστριας Μπρίτνεϊ Σπίαρς, που μετά από 13 χρόνια υπό νομικό καθεστώς κηδεμονίας από τον πατέρα της, κατέθεσε δημόσια στο δικαστήριο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η κατάθεσή της εμπεριείχε μια σειρά από αποκαλύψεις που προκάλεσαν σοκ καθώς και τις αντιδράσεις καλλιτεχνών αλλά και αμερικανικών ΜΜΕ.

Η κατάθεση της 39χρονης τραγουδίστριας στο  δικαστήριο έγινε διαδικτυκά και διήρκησε περισσότερο από είκοσι λεπτά. «Πολλά έχουν συμβεί από την τελευταία φορά που βρέθηκα στο δικαστήριο πριν δύο χρόνια», δήλωσε κατά την έναρξη της κατάθεσής της. Στη συνέχεια κατήγγειλε ότι η ομάδα που την παρακολουθεί ιατρικά την ανάγκασε να πάρει λίθιο, παρά τις ενστάσεις της.

«Είναι ένα ισχυρό φάρμακο. Μπορείς να αποκτήσεις μόνιμα ψυχικά προβλήματα εάν το χρησιμοποιείς χωρίς λόγο για περισσότερους από πέντε μήνες. Ένιωθα συνεχώς μεθυσμένη, δε μπορούσα να κάνω μια φυσιολογική συζήτηση. Με είχαν με έξι αποκλειστικές νοσοκόμες». Το λίθιο πάντως είναι φάρμακο που συνήθως χορηγείται σε περιπτώσεις κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής (γνωστής και ως “μανιοκατάθλιψη”).

Η Σπίαρς έβαλε στο κάδρο των κακοποιητών της εκτός του πατέρα της, το σύνολο των μάνατζερς που συνδιαχειρίζονται μαζί του τις επαγγελματικές της επιλογές, αλλά και πολλούς εκ των γιατρών που την αναγκάζουν να συναναστρέφεται. «Η θέση τους είναι στη φυλακή» είπε η τραγουδίστρια, συμπληρώνοντας ότι «για την ακρίβεια θα ήθελα να τους κάνω μήνυση αν μπορούσα». Για έναν εκ των γιατρών που ανήκε στην ιατρική ομάδα που την παρακολουθούσε έως το θάνατό του το 2019, κατήγγειλε ότι όσα της έκανε ήταν «100% παράνομα».

Τα πρόσωπα-κλειδιά

«Για να είμαι ειλικρινής, όταν πέθανε, έπεσα στα γόνατα κι ευχαρίστησα το Θεό» είπε για τον συγκεκριμένο γιατρό, ενώ σε σχέση με τον πατέρα της πρόσθεσε ότι «Λατρεύει τον έλεγχο που έχει για να πληγώνει την ίδια του την κόρη. Δούλευα επτά μέρες την εβδομάδα. Αλλά και πάλι δεν με άφηναν να έχω πιστωτική κάρτα, μετρητά ή διαβατήριο. Το πιο κοντινό που υπάρχει νομικά σε αυτό που περνούσα είναι το ανθρώπινο τράφικινγκ».

Οι λόγοι που η ίδια υποδεικνύει ως αίτια στο ότι άργησε να αντιδράσει είναι η καταχρηστική χορήγηση ψυχοτρόπων φαρμάκων, αλλά και ο πλήρης αποκλεισμός της από πληροφορίες για τα δικαιώματα που έχει. «Δε γνώριζα ότι μπορώ να καταθέσω ένσταση ή να ζητήσω λήξη της κηδεμονίας δικαστικά» ανέφερε ενδεικτικά.

Στη συνέχεια η τραγουδίστρια απηύθυνε έκκληση στη δικαστή να πάρει σοβαρά τα λεγόμενά της. «Την προηγούμενη φορά που σας μίλησα, αισθάνθηκα σαν νεκρή. Σα να μην έπαιζε ρόλο, λες και νομίζατε ότι σας λέω ψέματα. Δεν σας λέω ψέματα». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές της 39χρονης στη σχέση της με το νεαρό ηθοποιό, Σαμ Ασγκάρι.

Η δήλωση που σόκαρε

«Θέλω να μπορώ να παντρευτώ και να κάνω ένα μωρό. Μου είπαν ότι δε μπορώ να παντρευτώ. Έχω μέσα στο σώμα μου μια ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή, που αυτή η αυτοαποκαλούμενη “ομάδα” δε με αφήνει να πάω στο γιατρό ώστε να την αφαιρέσω, επειδή δε θέλουν να κάνω άλλα παιδιά. Αυτή η κηδεμονία μου κάνει περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό», είπε η Σπίαρς.

https://twitter.com/joseyosoy_/status/1407827398037475333?s=20

Σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε αυτό που την απέτρεπε από το να μιλήσει δημόσια για όσα πέρασε ήταν το αίσθημα ότι κανείς δεν θα την πιστέψει. «Πίστευα ότι οι άνθρωποι θα με κοροϊδέψουν. Λέει ψέματα, τα έχει όλα, είναι η Μπρίτνεϊ Σπίαρς». Οι αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίαζαν την εικόνα μιας ευτυχισμένης ζωής, ζήτημα για το οποίο ανέφερε ότι «Νόμιζα ότι μπορεί να γίνω ευτυχισμένη. Αλλά είμαι σε άρνηση, βιώνω τραύμα, δεν είμαι ευτυχισμένη. Δε μπορώ να κοιμηθώ».

«Οι δικηγόροι μου λένε ότι δε μπορώ να μιλήσω στο κοινό για τα όσα μου έχουν κάνει. Οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν. Κυρία πρόεδρος, δουλεύω από τα 17 μου χρόνια και δε μπορώ να πάω πουθενά εάν δε συναντήσω κάθε εβδομάδα κάποιον σε ένα γραφείο. Αυτή η κηδεμονία είναι κακοποιητική. Θέλω να τελειώσει» ήταν τα τελευταία λόγια της. Από τη μεριά του πατέρα της τραγουδίστριας, η μόνη σχετική δήλωση ήταν από εκπρόσωπο του ότι «αγαπάει πολύ την κόρη του και του λείπει». Στο παρελθόν είχαν διαψεύσει τις διάφορες φήμες για κακές συνθήκες της κηδεμονίας ως αβάσιμες.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 2008 λόγω της εύθραυστης ψυχικής υγείας της 26χρονης τότε Σπίαρς, των φόβων για τη σωματική ακεραιότητα της καθώς και των δύο ανήλικων γιων της, το δικαστήριο της Καλιφόρνια όρισε ως κηδεμόνα της τον πατέρα της, Τζέιμι. Η ανάθεση της κηδεμονίας ενός ατόμου σε οικογενειακό του πρόσωπο (conservatorship) είναι μια σχετικά συνήθης νομική διαδικασία στις ΗΠΑ, που αφορά κατά συντριπτική πλειοψηφία ηλικιωμένους που πάσχουν από παθήσεις όπως είναι η άνοια.

Το άτομο που αναλαμβάνει την κηδεμονία έχει εκτεταμένο έλεγχο σε βασικές αποφάσεις ζωής (όπως είναι π.χ. ο τόπος μόνιμης κατοικίας του ατόμου που βρίσκεται υπό κηδεμονία), ιατρικά ζητήματα, αλλά και σχεδόν αποκλειστικό έλεγχο στα οικονομικά του. Από το 2008 έως σήμερα, το δικαστήριο ανανέωνε πάντα την εντολή διαχείρισης στον πατέρα της Σπίαρς. Τον ερχόμενο Ιούλιο αναμένεται η συνέχιση των νέων ακροάσεων για την υπόθεση.

Η ίδια πολλές φορές δεν έφτανε στη δικαστική αίθουσα για να καταθέσει, καθώς αντί αυτής έφταναν δικαιολογητικά από τους δικηγόρους του Τζέιμι Σπίαρς που ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας της δεν είναι τέτοια που να της επιτρέπει να καταθέσει. Τις λίγες φορές που μπορούσε να έχει ακρόαση στο δικαστήριο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν αισθανόταν ότι εισακούγονταν τα όσα έλεγε.

Το κίνημα #FreeBritney

Οι προηγούμενες καταθέσεις της ήταν ιδιωτικές, ενώ από το 2008 έως σήμερα της έχει ανατεθεί δικηγόρος από το δικαστήριο, τον οποίο δεν δικαιούται μέχρι στιγμής να αλλάξει και να αντικαταστήσει με έναν της επιλογής της. Καθοριστικό ρόλο στη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση της τραγουδίστριας έπαιξε το κίνημα #FreeBritney, που ξεκίνησε ως εκδήλωση στήριξης των θαυμαστών της.

Οι διάφορες φήμες για το τι πραγματικά συμβαίνει στο καθεστώς κηδεμονίας διαψεύδονταν κι από εκπροσώπους της δισκογραφικής εταιρείας που μανατζάρει τη Σπίαρς. Στην πορεία όμως και καθώς πρόσωπα από τον πολύ στενό οικογενειακό και προσωπικό κύκλο της ξεκίνησαν να παίρνουν έμμεσα θέση, το ζήτημα πήρε άλλες διαστάσεις.

Το κίνημα #FreeBritney στήριξαν –λιγότερο ή περισσότερο φανερά– η μητέρα, οι δύο γιοί αλλά και ο σύντροφος της τραγουδίστριας. Η ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση που συναντούσε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδήγησε τους New York Times, σε συνεργασία με το δίκτυο HBO να κυκλοφορήσουν τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Framing Britney Spears”, με μια σειρά από μαρτυρίες που αναδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης για την 39χρονη Σπίαρς.

Κοινωνικός αντίκτυπος

Η κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ υπήρξε καταλυτική για την ευρεία διάδοση των πληροφοριών της υπόθεσης. Μια σειρά από επώνυμους καλλιτέχνες και δημοσιογράφους εξέφρασαν τη στήριξή τους για τον αγώνα που δίνει η Σπίαρς για την ελευθερία της. Τοποθετήθηκαν με αφορμή το ζήτημα και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνουν έκκληση στην πολιτεία της Καλιφόρνια να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο για τον «αναχρονιστικό» όπως τον αποκαλούν, θεσμό της κηδεμονίας.

Την ημέρα της κατάθεσης της, προγραμματίστηκαν επτά διαδηλώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που ζητάνε την αποδέσμευση της Σπίαρς από την κηδεμονία. Από την αρχή της χρονιάς, έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες διαδηλώσεις και πορείες σε περισσότερα από 15 κράτη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης το #FreeBritney βρισκόταν πρώτο στις τάσεις του Twitter διεθνώς, αλλά και σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα (μεταξύ άλλων χωρών). Συνολικά έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 460 χιλιάδες tweet.

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς κυκλοφόρησε το πρώτο της CD το 1998. Το τραγούδι και το άλμπουμ κατέκτησε τα αμερικανικά και παγκόσμια τσαρτ και είναι μέχρι σήμερα ένα από τα καλύτερα άλμπουμ σε πωλήσεις παγκοσμίως. Συνολικά υπολογίζεται να έχει πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια CD, ενώ η περιουσία της (που από το 2008 διαχειρίζεται ο πατέρας της), υπολογίζεται στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Παρακάτω η πλήρης κατάθεση της τραγουδίστριας σε ηχητικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx