Τρεις Έλληνες ζωγράφοι στην Αγία Πετρούπολη

Τρεις Έλληνες ζωγράφοι στην Αγία Πετρούπολη, Δημήτρης Δεληολάνης

Τρεις διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Μεράντζας, η Ελένη Παυλοπούλου και ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση “Καθρέπτης και Αντικαθρέφτισμα”, που διοργανώνει από τις 10 Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 το Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης (γνωστό με τα αρχικά MISP), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Η επιλογή των καλλιτεχνών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα έγινε υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου. Η μεγάλη θεματική έκθεση του Μουσείου Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης – MISP αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο ετήσιο πρόγραμμα του Μουσείου, το οποίο φέτος επέλεξε τον καθρέπτη και το είδωλο του ως κεντρική ιδέα γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί ο εκθεσιακός σχεδιασμός.

Έχουν επιλεγεί συνολικά 130 καλλιτέχνες προερχόμενοι από Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Τσεχία. Η επιλογή έγινε στη βάση των έργων τους, μέσω των οποίων επιχειρείται να αναδειχτεί μια πρωτότυπη οπτική στις άπειρες ερμηνείες που έχει εμπνεύσει στην τέχνη το θέμα του καθρέπτη. Κοιτάζοντας, πράγματι, τον καθρέπτη, η τέχνη ανοίγει τις πύλες προς το άπειρο, προς το αχανές σύμπαν της εικόνας και προς παράλληλους κόσμους με τις μαγικές μεταμορφώσεις τους.

Στην καλλιτεχνική διάσταση, ο καθρέπτης γίνεται σύμβολο ενδοσκόπησης και μαντείας, ανακαλεί τον κρυμμένο εαυτό μας, αλλάζει την αντίληψη των πραγμάτων, προσαρμόζει εικόνες, σχήματα και χρώματα, εφοδιάζεται με τη δύναμη να μετατρέψει το είδωλο σε πραγματικότητα και τις γήινες και πολύ υλικές αλήθειες σε ψευδαισθήσεις, παραμερίζει το πέπλο του χρόνου και διεισδύει στο παρελθόν και το μέλλον.

Στους τρεις ορόφους του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου MISP, οι εξαιρετικοί πίνακες των αναγνωρισμένων κλασσικών καλλιτεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπως ο Αντρέι Γκοντσαρόφ, ο Γιούρι Βασνετσόφ, ο Αλεξάντρ Βεντέρνικοφ, ο Μιχαήλ Ντεμίντοφ, και πολλοί άλλοι, θα αναπτύξουν έναν εικαστικό διάλογο με τις συναρπαστικές δημιουργίες κορυφαίων καλλιτεχνών όπως ο Daniel Rozin (ΗΠΑ) και ο Arnaud Lapierre (Γαλλία) και με πειραματικά έργα και τις εγκαταστάσεις της νέας γενιάς καλλιτεχνών διεθνούς απήχησης.

Η επιλογή της ολιγάριθμης αλλά ιδιαίτερα αξιόλογης Ελληνικής αντιπροσωπείας επικεντρώθηκε στην ανάγκη να παρουσιαστεί στη διεθνή έκθεση μια ποιοτική επιτομή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, αποδίδοντας μερικές από τις εκφραστικές τάσεις που αποτελούν το τρέχον πανόραμα των τεχνών στην Ελλάδα. Προέκυψε έτσι ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό με διαφορετικούς τονισμούς, το οποίο αναδεικνύει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνικών διαδρομών.

Ο Δημήτρης Μεράντζας εκθέτει μια εντυπωσιακή σύνθεση με τίτλο «Προς την Αυτοδικία», η Ελένη Παυλοπούλου συμμετέχει με τον ζωγραφικό πίνακα «Παράλληλα Σύμπαντα», ενώ ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Κύπρια ποιήτρια Δάφνη Νικήτα, την βίντεο-εγκατάσταση “Seven mirrors”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx