“Βρέχει στη Βαρκελώνη” στο θρυλικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
10/01/2025Η Λάλι είναι μια σεξεργάτρια που ζει σε ένα ημιυπόγειο στη συνοικία Ραβάλ, κοντά στο λιμάνι της Βαρκελώνης, μαζί με τον Κάρλος, τον άνεργο εραστή και προαγωγό της. Έχει έναν τακτικό πελάτη, τον Νταβίντ, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου. Η Λάλι αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Νταβίντ, που της δίνει βιβλία να διαβάζει και της ανοίγει έναν καινούριο κόσμο, με αποτέλεσμα να θέλει να εγκαταλείψει το πεζοδρόμιο. Η αλλαγή αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Κάρλος, που η προοπτική να χάσει τη Λάλι τον τρομάζει για πολλούς λόγους. Όταν η γυναίκα του Νταβίντ πεθαίνει, εκείνος προτείνει στη Λάλι να εργαστεί στο βιβλιοπωλείο του…
Η νεορεαλιστική αφήγηση καλά κρατεί στην δραματική και λογοτεχνική, γενικότερη γραφή. Νεωτερισμοί και μετανεωτερισμοί ήρθαν και ξεθώριασαν μέσα στη μεταμοντέρνα χαοτική εντροπία, όμως τα παραδοσιακά κατακτημένα συγγραφικά εργαλεία οδηγούν στο καλοχτισμένο, αντισεισμικό, παντός καιρού «καλοφτιαγμένο έργο» που ικανοποιεί τις ανάγκες του μέσου θεατή για διασκέδαση, αν όχι και για ψυχ-αγωγία.
Το μοτίβο τής καλόψυχης πόρνης είναι ένα πολυχρησιμοποιημένο κλισέ, ένα μυθοπλαστικό στερεότυπο που ακόμη λειτουργεί!!! Μικρομεσοαστοί μέσα από το παραθυράκι της Τέχνης οφθαλμοπορνούν νόμιμα, ανώδυνα και από την ασφάλεια τής θεατρικής πολυθρόνας τους στον υπόκοσμο των «περιθωριακών», των «αθλίων», των παριών, των μη προνομιούχων αυτού του κόσμου. Έτσι επιστρέφουν με ελαφρότερη καρδιά στην αγία καθημερινότητά τους απολαμβάνοντας το χαβιάρι το επιούσιον…
Έτσι, και σε αυτό το καλογραμμένο έργο, το ιψενικό “Ménage à trois” παίρνει μία απροσδόκητη τροπή μέσα από την παράθλαση των γνωστών κοινωνικών συμβάσεων. Τα δύο επίβουλα αρσενικά παζαρεύουν την «τιμή» μίας γυναίκας ελευθερίων ηθών εν τη απουσία της αλλά όχι και εν τη αγνοία της. Ουδείς αθώος σε αυτό το ανατρεπτικό αλισιβερίσι.
Η γυναίκα ως θύμα κακοποίησης, ως υποτακτική του αντρός με κάθε παραδοσιακό τρόπο. Όμως το χιούμορ, η μελοδραματική παρέκβαση και η θεοποίηση των τσιτάτων μεγάλων «ανδρών» ποιητών τε και φιλοσόφων δημιουργούν ένα εύπεπτο αμάλγαμα που προορίζεται και για το ακόμα πλατύτερο θεατρόφιλο κοινό που δέχεται να ξεκουνηθεί από τον «τηλεορασόπληκτο» καναπέ του και να δοκιμάσει μία απονενοημένη έξοδο ελπίζοντας στο κάτι διαφορετικό, στο κάτι άλλο…
Και το βρίσκει σε αυτή την ευπώλητη παράσταση με τις εξαιρετικές, αλλά αναμενόμενες ερμηνείες, σε έναν σκηνικό διάκοσμο που διευρύνεται από το ηλεκτρονικό ημιυπόγειο «παράθυρο» όπου προβάλλεται ένα αληθοφανέστατο video-art.
Η κραυγή τού γλάρου αντηχεί σαν την καταπιεσμένη Φύση μέσα μας, Μεγάλη Μητέρα Θεά που ζητάει κι απαιτεί τα απαράγραπτα δικαιώματά της από τον εγκλωβισμένο αστοπαθή άνθρωπο.
Δείτε το. Μην το χάσετε!
“Βρέχει στην Βαρκελώνη”
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από: 19 Δεκ, 2024 – 16 Ιαν, 2025
Πέμπτες – 21:00
Παρασκευές – 21:00
Σάββατα – 21:00
Από: 18 Δεκ, 2024 – 15 Ιαν, 2025
Τετάρτες – 20:00
Από: 22 Δεκ, 2024 – 19 Ιαν, 2025
Κυριακές – 18:00
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό από 18,00 €
Μειωμένο από 15,00 €
Διάρκεια: 70′