Ζωντανεύει ο μυθικός Ηρακλής μέσω εικονικής πραγματικότητας

Ζωντανεύει ο μυθικός Ηρακλής μέσω εικονικής πραγματικότητας

Ο μυθικός ήρωας Ηρακλής είναι το θέμα του εκθέτη ArtAncient, με έδρα το Λονδίνο, για να λάβει μέρος στο ψηφιακό, λόγω κορωνοϊού, πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης Καλών Τεχνών (TEFAF). Το πρόγραμμα, που είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 1 ως 4 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει, πια, εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας με αναπαράσταση του Έλληνα μυθολογικού ήρωα.

Η ArtAncient, που ειδικεύεται σε αρχαία έργα τέχνης, συνεργάστηκε με το γραφείο σχεδιασμού White Crow Projects για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή εμπειρία, χρησιμοποιώντας ελληνιστική προτομή του Ηρακλή, και η οποία εκτιμάται ότι θα έχει τιμή επταψήφια. Σημειώνεται ότι οι ως και 280 εκθέτες της TEFAF έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν ένα “αντικείμενο” στην ηλεκτρονική διαδικασία.

Έτσι η ArtAncient φρόντισε να επενδύσει σημαντικά στην πρωτοβουλία της εικονικής πραγματικότητας, για να παρουσιάσει την προτομή, την οποία αγόρασε για 320.000 λίρες στη σχετική αγορά. Σημειώνεται ότι αυτή είχε βρεθεί το 1984 από κηπουρό στο Σάρεϊ της Αγγλίας και τότε θεωρείτο ότι χρονολογείτο στο 18ο ή 19ο αιώνα.

Για την υλοποίηση της ιδέας χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της φωτογραμμετρίας, το καλοκαίρι, κατά την οποία προέκυψαν 1.500 με 2.000 φωτογραφίες της προτομής, ώστε να παραχθεί η ψηφιακή, τρισδιάστατη εκδοχή της. Όσο για τον ψηφιακό “περίγυρο” της προτομής, αυτός θα αντιγράφει μια από τις αίθουσες του πολιτιστικού κέντρου Park Avenue Armory της Νέας Υόρκης, εκεί δηλαδή όπου προοριζόταν να εκτεθεί αν η έκθεση της TEFAF δεν ακυρωνόταν λόγω πανδημίας.

Ο Ηρακλής σε εικονική πραγματικότητα

Επειδή ως είθισται η έκθεση περιλαμβάνει έντονη διακόσμηση με άνθη, η ArtAncient παρήγγειλε άφθονες τουλίπες από την Ολλανδία, οι οποίες επίσης φωτογραφήθηκαν με φωτογραμμετρία για να δημιουργηθεί το “λουλουδένιο” εικονικό φόντο πίσω από την προτομή. Σημειώνεται ότι το έκθεμα μπορεί να προβληθεί τόσο μέσω υπολογιστή όσο και με τη χρήση VR headset.

Η γκαλερί, τέλος, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να επισκεφθεί το χώρο της στο Σεντ Τζέιμς στο Λονδίνο, όπου θα μπορεί κατόπιν ραντεβού να ζήσει την εμπειρία του εκθέματος εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση του δημοφιλούς headset Oculus. Σύμφωνα με τον Κώστα Παρασκευαΐδη, ιδρυτή της ArtAncient, η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να δει “μέσα” από τα δύο επίπεδα συντήρησης του εκθέματος (που διεξάχθηκε μία φορά το 19ο αιώνα και μία πιο πρόσφατα).

Η τεχνολογία, επίσης, επιτρέπει την αναπαράσταση της προτομής με το υπόλοιπο σώμα, το οποίο ανασυντίθεται ψηφιακά με βάση αγάλματα που σώζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στο πλαίσιο της έκθεσης, περιλαμβάνεται και βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον κηπουρό που ανακάλυψε την προτομή στο Σάτον Πλέις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας “περνά” μέσα από το τελευταίας τεχνολογίας Oculus, που η Facebook κυκλοφόρησε πρόσφατα, και τις πλέον σύγχρονες κάρτες γραφικών της εταιρείας nvidia, οι οποίες έγιναν διαθέσιμες μόνο κατόπιν παραγγελίας και δεν υπάρχουν πια στην αγορά. Ο συνδυασμός αυτός, της τεχνολογίας VR με τις εξελίξεις στην αγορά και το χώρο της τέχνης, προμηνύει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο θέασης-εμπειρίας των έργων τέχνης στα μουσεία και τις γκαλερί του κόσμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι