ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συμφωνίες 30 δισ. $ Κίνας-Σ. Αραβίας – Ενόχληση στην Ουάσιγκτον

Νέες συμφωνίες Κίνας-Σαουδικής Αραβίας - Ενόχληση στην Ουάσιγκτον

Με μία μεγαλειώδη υποδοχή άρχισε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία, συνεχίστηκε με την υπογραφή διμερών συμφωνιών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκε σήμερα με μία κοινή δήλωση των δύο μερών για συνεργασία στους τομείς της διεθνούς ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της μη ανάμιξης κάθε πλευράς στα εσωτερικά ζητήματα της άλλης. Η εξέλιξη των σχέσεων Κίνας-Σαουδικής Αραβίας προκαλεί ενόχληση στην Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι αξίας 29,6 δισ. δολαρίων για επενδύσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενίσχυση του εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Η Κίνα είναι πρώτη στη λίστα των αγοραστών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και απορρόφησε πέρυσι το 25% των εξαγωγών αργού της χώρας. Συνολικά από τις αραβικές χώρες πέρυσι η Κίνα αγόρασε 200 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου και αυτές οι συμφωνίες θα επεκταθούν το προσεχές διάστημα.

Στην κοινή ανακοίνωση Σι-Σαλμάν, που δημοσιεύεται στο SPA, έκτασης 4.000 λέξεων τονίζεται ότι «οι δύο χώρες συμφωνούν στη σημασία της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου». Τονίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι αξιόπιστος εξαγωγέας αργού πετρελαίου προς την Κίνα. Δηλώνεται επίσης η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να «αναπτύξουν συνεργασία και συντονισμό στους αμυντικούς τομείς» και να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της».

Η δήλωση επαναβεβαιώνει ότι οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σταθερά η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης, να υποστηρίζουν η μία την άλλη στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας και να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για να υπερασπιστούν την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων».

Ενοχλημένη η Ουάσιγκτον

Και οι δύο χώρες έχουν επικριθεί έντονα για τις επιδόσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη τα ανοίγματα του Ριάντ προς την Κίνα αλλά και οι θέσεις που προωθεί στον OPEC + έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον η οποία θέλει να έχει στην δική της σφαίρα επιρροής την Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την επίσκεψη Σι στη Σαουδική Αραβία και την θερμή υποδοχή από την βασιλική οικογένεια δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο». Όπως επισημαίνεται στο CNN η επίσκεψη Σι ήταν εντυπωσιακή και ως προς την ουσία, με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν όσο και για το πολιτικό μήνυμα με την μεγαλοπρεπή φιλοξενία από τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη Μπάιντεν προ μερικών μηνών.

Εκτός από τις διμερείς συμφωνίες υπεγράφησαν και νέες πολυμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της σινο-αραβικής συνόδου κορυφής, στην οποία είχαν προσκληθεί και όλες οι αραβικές χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής. Το 2021 ο κύκλος των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο, ανήλθε σε 230 δισ. δολ. σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua και με την υποχώρηση της πανδημίας Covid εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι