Παρουσίαση του βιβλίου “Εκπαίδευση και γλωσσική ενσωμάτωση των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα”

Παρουσίαση του βιβλίου "Εκπαίδευση και γλωσσική ενσωμάτωση των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα"
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι εκδόσεις Επίκεντρο και το βιβλιοπωλείο Store διοργανώνουν την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 6.30 μ.μ, στον χώρο του Βιβλιοπωλείου (Δημητρίου Βλάχου -πρώην Δημαρχίας) εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Έφης Παυλίδου “Εκπαίδευση και εθνογλωσσική ενσωμάτωση των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα την περίοδο 1912”.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος, συγγραφέας.
  • Έφη Παυλίδου, ιστορικός, συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο παρόν βιβλίο, επιδιώκεται η ανάδειξη της στενής σχέσης ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ιδεολογία του ελληνικού εθνικισμού, κατά την επιδίωξη του τελευταίου να επιτύχει την πολυπόθητη εθνική ομοιογένεια.

Ειδικότερα, επιχειρείται η συγκριτική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο το ελληνικό κράτος αξιοποίησε το σχολείο για την καλλιέργεια ή/και επιβολή της ελληνικής εθνικής ταυτότητας στους ξενόφωνους πολίτες του, συγκεκριμένα στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης σλαβόφωνους της Δυτικής Μακεδονίας, στους ρουμανίζοντες Κουτσόβλαχους της Ηπείρου και της Μακεδονίας και στους Τσάμηδες της Θεσπρωτίας, προκειμένου να τους ενσωματώσει-αφομοιώσει στον εθνικό κορμό.

Με αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου μελετώνται οι ιδιαίτερες συνθήκες που επέδρασαν στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής για καθεμιά μειονοτική ομάδα χωριστά, ώστε να φανούν οι ομοιότητες και οι αντιφάσεις της. Επίσης, διερευνάται η σχέση εξάρτησης της εκπαιδευτικής πολιτικής από την εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι