Παρουσίαση βιβλίου: «Τα τζόκεϊ καπέλα- Η “εξαφάνιση” του Άλεξ»

Παρουσίαση βιβλίου: «Τα τζόκεϊ καπέλα- Η “εξαφάνιση” του Άλεξ»
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν την Πέμπτη στις 6.00 μ.μ, στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1) εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Μάριου Μαρκοβίτη «Τα τζόκεϊ καπέλα- Η “εξαφάνιση” του Άλεξ».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

  • Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης
  • Λία Λαζαρίδου, κλινική ψυχολόγος
  • Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος
  • Ο συγγραφέας του βιβλίου Μάριος Μαρκοβίτης, συνταξιούχος ψυχίατρος παιδιών και εφήβων.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλους, εκδότης και συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο δια στόματος του συγγραφέα

«Στις 3 Φεβρουαρίου 2006 εξαφανίστηκε στη Βέροια, όπου ζούσε με τη μητέρα του, ο εντεκάχρονος Άλεξ ρωσο-γεωργιανής καταγωγής. Τέσσερις μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε η εμπλοκή στην εξαφάνισή του μιας παρέας πέντε ανηλίκων, έντεκα έως δεκατριών ετών. Η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις.

Στις 22 Ιουνίου 2006 ορκίστηκα πραγματογνώμονας για την υπόθεση αυτή και ταξίδεψα πολλές φορές στη Βέροια, την πόλη όπου γεννήθηκα και πέρασα εκεί τα παιδικά μου χρόνια, στις ίδιες γειτονιές, πλατείες και σοκ ανηλίκους. Στο βιβλίο επιχειρείται μια ερευνητική και κριτική προσέγγιση των πέντε αυτών ανηλίκων, οι οποίοι αποτυπώθηκαν στη συλλογική μνήμη ως εγκληματικά άτομα, ταυτόχρονα εξετάζεται η στάση και αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Σε δεύτερο παράλληλο επίπεδο, ως αναπόφευκτη συνέπεια οδηγήθηκα σε μια αυτοαναλυτική, επίμονη, επώδυνη μα και ανακουφιστική βύθιση στη δική μου παιδική ηλικία. Ανολοκλήρωτη παραμένει. Η δίκη των πέντε ανηλίκων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2008 και τελείωσε στις 3 Φεβρουαρίου του 2009».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά μέσω:
https://youtu.be/i26GlLiMaDw

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι