Δέσμευση Eurogroup για συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο

-

Να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου,δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το Eurogroup, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη τέταρτη αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

Καλά τα νέα για την Ελλάδα

«Τo Εurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε ο Σεντένο, σημειώνοντας ότι, όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» φτάνουμε σε συμβιβασμό.

Σε ό, τι αφορά το θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης, το οποίο θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτές οι  διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα, καθώς είναι δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει. Συμπλήρωσε επίσης, ότι σε αυτό το στάδιο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του χρέους και τόνισε ότι όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι στο Eurogroup  έγινε μια «καλή» συζήτηση για το χρέος και πρόσθεσε ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προετοιμάζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στη βάση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην τελευταία αξιολόγηση.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε επίσης ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την  τέταρτη αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δανείων του προγράμματος προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε, πάντως, ότι εκκρεμεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και η οποία είναι διαθέσιμη έως τα μέσα Ιουνίου.

 

 

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.