Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτροφ - Στις Βρυξέλλες η συνέχεια

-

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Νέα Υόρκη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολα Ντιμιτρόφ, όπως δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς δεν υπάρχει οριστική λύση, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, καθώς οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στην βελγική πρωτεύουσα.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Ποια ονόματα συζητούνται ακόμη 

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν μείνει πλέον τα τρία από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για τα “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») και “Republika Severna Makedonija” («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).

Νωρίτερα πηγές του ΟΗΕ φέρονται να είχαν διαρρεύσει ως πιθανότατο το όνομα Severna Makedonija, κάτι που η εξέλιξη της συνάντησης Κοτζιά – Ντιμιτρόφ δεν επιβεβαίωσε.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική. Όμως οι διαφωνίες φαίνεται ότι «έκαψαν» τις προτάσεις αυτές του κ. Νίμιτς. Για τον λόγο αυτό οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως πιθανό το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija).

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.