Και δεύτερο αεροπλανοφόρο η Κίνα

Και δεύτερο αεροπλανοφόρο η Κίνα

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε ενεργή υπηρεσία το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, το οποίο είναι και το πρώτο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στη χώρα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση CCTV.

Η επίσημη ενσωμάτωση στις κινεζικές δυνάμεις του πλοίου με την ονομασία “Shandong”, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αντιπαλότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, έγινε στη διάρκεια τελετής στη ναυτική βάση του νησιού Χαϊνάν (νότια), παρουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και

Ο Σι φωτογραφήθηκε μαζί με τους στρατιωτικούς και τους πολίτες που βρίσκονταν σε αυτό το λιμάνι της πόλης Σάνια, καλώντας τους να «φέρουν και νέες συνεισφορές στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στον κινεζικό λαό».

Η Κίνα είχε μέχρι σήμερα ένα αεροπλανοφόρο σε λειτουργία: το Lianong. Κατασκευασμένο από την πρώην ΕΣΣΔ και αγορασμένο από την Ουκρανία, τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία το 2012. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο, που καθελκύσθηκε το 2017 και ήταν γνωστό μέχρι σήμερα με την ονομασία “Type-001A”, διαθέτει συμβατικό σύστημα προώθησης (δεν είναι πυρηνοκίνητο) και μπορεί να μεταφέρει περίπου 40 αεροσκάφη, σύμφωνα τους ειδικούς.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν έτσι να αυξάνουν την ισχύ τους και θεωρούνται η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τελευταίες διαθέτουν ωστόσο προϋπολογισμό για την άμυνα τρεις φορές μεγαλύτερο. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο τίθεται σε υπηρεσία την ώρα που το Πεκίνο διατυπώνει με ένταση τα τελευταία χρόνια τις εδαφικές διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα βρίσκεται σε διαμάχη με άλλες χώρες (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι) για μικρότερα και μεγαλύτερα νησιά, με κάθε μία από αυτές τις χώρες να ελέγχει ορισμένα από αυτά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή, στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, απειλείται από τις κινεζικές διεκδικήσεις.

Με δύο αεροπλανοφόρα σε λειτουργία, η Κίνα παραμένει ακόμη πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (11), αλλά έχει πλέον περισσότερα από τη Ρωσία (1), τη Γαλλία (1), την Ινδία (1) και τη Βρετανία (1), σύμφωνα με καταμέτρηση που διαβίβασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικ Τσάιλντς, ειδικός στις ναυτικές δυνάμεις του βρετανικού κέντρου σκέψης International Institute for Strategic Studies (IISS).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι