Quantcast
20.000 Sputnik V στην Γάζα από τα Εμιράτα τρεις μήνες πριν τις εκλογές - slpress.gr

Η Γάζα θα παραλάβει 20.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σήμερα, μια πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστάτησε ο Μοχάμεντ Ντάχλαν, αντίπαλος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μοχάμεντ Ντάχλαν διαμένει αυτή την περίοδο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Γάζας είπαν πως θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς αύριο, δίνοντας προτεραιότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες.

Η κίνηση αυτή από τον Ντάχλαν, τον οποίο απέπεμψε ο Αμπάς από το κόμμα του πριν από μία δεκαετία και τον ανάγκασε στην εξορία, γίνεται αντιληπτή από αναλυτές ως μια προσπάθεια να κερδίσει σε δημοφιλία ενόψει των παλαιστινιακών εκλογών που προγραμματίζονται να γινουν σε τρεις μήνες.

«Το φορτίο είναι μια γενναιόδωρη προσφορά των αδελφών μας ΗΑΕ», ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook ο Ντάχλαν, που θεωρείται εδώ και καιρό πιθανός διάδοχος του Αμπάς. «Υποσχόμαστε στον λαό μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε κι άλλα εμβόλια», είπε.

Η Γάζα παρέλαβε τις πρώτες 2.000 δόσεις από τις 20.000 του εμβολίου Sputnik V την Τετάρτη, τα οποία έστειλε η κυβέρνηση Αμπάς και αφού το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά τους μέσα απότα εδάφη του. Αυτές θα χορηγηθουν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η Γάζα, με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει περισσότερα από 54.000 κρούσματα  και 543 θανάτους.

Τον Αύγουστο, τα ΗΑΕ εξόργισαν τους Παλαιστίνιους όταν σύναψαν διπλωματική συμφωνία με τον Ισραήλ, μια κίνηση που ο Αμπάς χαρακτήρισε «προδοτική». Ορισμένοι επέκριναν τον Ντάχλαν που δεν καταδίκασε τη συμφωνία, άλλοι υπονόησαν και ότι ενδεχομένως είχε παίξει κάποιον ρόλο σε αυτήν.Στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι είχαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς πολλοί θωρούν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν τα Εμιράτα, αφού «εγκατέλειψαν τον αγώνα και εξομάλυναν τις σχέσεις τους με τους Ισραηλινούς». Ο Ντάχλαν είπε ότι ουσιαστικά πρέπει να “νερώνουν το κρασί τους” όλοι γιατί «χάρη στις σχέσεις μας με τα Εμιράτα, μπορέσαμε να διασφαλίσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.