20λεπτη συνομιλία με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας – Το Oruc Reis σε ρότα θερμού επεισοδίου;

-

Την κοινή βούληση της Αθήνας και των Παρισίων να ενισχυθεί η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία εξέφρασαν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, σε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Εκτός από το ενδεχόμενο αγοράς μίας μοίρας γαλλικών μαχητικών Rafale ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί συζήτησαν και για τη σύμβαση υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών Mirage με ανταλλακτικά, τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Exocet και θέματα που αφορούν στους πυραύλους μακρού πλήγματος Scalp.

Υπάρχει επίσης η γαλλική πρόταση για αγορά δύο γαλλικών φρεγατών.

Το Oruc Reis πάει προς Ρόδο;

Η φιλοπόλεμη εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι το θα πλησιάσει τη Ρόδο και το Καστελόριζο το τουρκικό πλοίο Oruc Reis για να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας υποστηρίζει ότι το Oruc Reis στη δεύτερη και την τρίτη φάση της αποστολής του θα διεξάγει έρευνες μέχρι εκεί που -κατά τη γνώμη των Τουρκων-τελειώνουν τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Δεν είναι διόλου βέβαιο ότι η πληροφορία είναι ακριβής, γιατί πολλά δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων είναι σκοπίμως προκλητικά,  χωρίς απαραιτήτως να στηρίζονται σε έγκυρη πληροφόρηση.  Όμως σε συνδυασμό με το γερμανικό έντυπο που έγραφε χτες ότι πρόθεση του Ερντογάν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο πλήττοντας ελληνική  φρεγάτα ή μαχητικό,  πιθανόν το επιτελείο του Ερντογάν επίτηδες να "διαρρέει" ότι θα γίνουν ακραίες κινήσεις ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για όλα.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο έχει επιχειρήσει σε μία έκταση περίπου  2.000 τ. χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ θα καλύψει θαλάσσια έκταση άνω των 15.000 τ. χιλιομέτρων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.