Το Δικαστήριο απεφάνθη: Και ο Πρόεδρος πρέπει να δημοσιοποιεί τις φορολογικές του δηλώσεις σε ποινικές έρευνες

-

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε σήμερα ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης είχε το δικαίωμα να ζητήσει και  να του παραδοθεί μια σειρά οικονομικών εγγράφων του Αμερικανού προέδρου, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών δηλώσεών του.

Με ευρεία πλειοψηφία (7-2), οι δικαστές θεώρησαν ότι «κανένας
πολίτης, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν μπορεί να αποφύγει να παράσχει έγγραφα στην περίπτωση ποινικής έρευνας». Ο πρόεδρος «δεν έχει απόλυτη ασυλία απέναντι στις έρευνες των εισαγγελέων των Πολιτειών» προστίθεται στο σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η κλήτευση που είχε επιδοθεί στο λογιστικό γραφείο Mazars LLP, που διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τις φορολογικές υποθέσεις του Τραμπ και να παραδοθούν διάφορα οικονομικά αρχεία του στις αρχές της Νέας Υόρκης.

Ίσως δεν πάνε στη Βουλή

Παράλληλα ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέφυγε να πάρει άμεσα θέση για το αν τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν επίσης να κλητεύσουν τα οικονομικά έγγραφα του Τραμπ. Έστειλε αυτή  την υπόθεση πίσω,  στα κατώτερα δικαστήρια, και αυτό μπορεί προσωρινά τουλάχιστον να εκληφθεί και ως νίκη του Τραμπ.

Σε αντίθεση με άλλους προέδρους, ο Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του και άλλα στοιχεία που θα παρείχαν πληροφορίες για την περιουσία του και την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης, της Trump Organization.

Επιτροπές της Βουλής (η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς), είχαν κλητεύσει τα οικονομικά αρχεία του Τραμπ από το λογιστικό γραφείο Mazars LLP και από δύο τράπεζες, τις Deutsche Bank και Capital One. Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς (επίσης Δημοκρατικός), είχε κλητευθεί η εταιρεία Mazars για να παραδώσει φορολογικά στοιχεία περίπου 10 ετών. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2018 με αφορμή την αποκάλυψη ότι δύο γυναίκες οι οποίες υποστήριζαν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με τον Τραμπ "πληρώθηκαν για να μην μιλήσουν".

Η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής εξετάζει επισης αν υπήρξε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε αγοραπωλησίες ακινήτων του Τραμπ και αν κάποιες δοσοληψίες του, "τον κατέστησαν ευάλωτο στην επιρροή αλλοδαπών ιδιωτών ή ξένων κυβερνήσεων".

Στη δικαστική αντιπαράθεσή του με τη Βουλή, ο Τραμπ υποστήριζε ότι το Κογκρέσο δεν έχει έννομο λόγο να ζητήσει τα αρχεία αυτά και ότι η αποκάλυψη του υλικού θα έπληττε την ιδιωτική ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του και θα τον αποσπούσε από τα καθήκοντά του. Στο αίτημα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης, οι δικηγόροι του προέδρου επιχειρηματολόγησαν ότι με βάση το Σύνταγμα ο Τραμπ χαίρει ασυλίας για το διάστημα που διατηρεί το αξίωμα του προέδρου. Επικαλέστηκαν επίσης την οδηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί ή να διωχθεί ποινικά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.