7 συλλήψεις αλλά και 28 ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα στην Πέλλα από "ιδιωτικές" ανασκαφές

-
Δύο τροχαία με νεκρούς και πολλούς τραυματίες σε Κορινθία και Νεμέα

Πέντε Έλληνες συνελήφθησαν στην Πέλλα να ψάχνουν σε τούνελ αρχαιολογικούς θησαυρούς –και να τους βρίσκουν. Οι συλλήψεις έγιναν σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ορεινής περιοχής του Νομού Πέλλας και οι συλληφθέντες είχαν σκάψει σε βάθος οκτώ μέτρων (δεν ξέρουμε αν ήταν τούνελ σε πλαγιά και το βάθος μετρήθηκε οριζόντια ή αν επρόκειτο για κάθετη οπή ή "πηγάδι").

Οι άνδρες που συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, είναι ηλικίας 43 έως 50 ετών και εις βάρος  τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία 46χρονου εκ των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

28 χάλκινα νομίσματα ρωμαϊκής και μέσης βυζαντινής περιόδου,
Ένα δαχτυλίδι (άγνωστης χρονολογίας)
Χάλκινη αμφικωνική χάντρα (άγνωστης χρονολογίας)

Πέλλα: Πιάστηκαν “στα πράσα” την ώρα που έσκαβαν παράνομα για αρχαία (φωτο)

(Η αμφικωνική χάντρσ είναι από το μουσείο Μπενάκη και όχι από τις έρευνες -την προσθέσαμε για εκείνους που δεν γνωρίζουν τη μορφή του αντικειμένου, το οποίο χρησιμοποιείτο σε περιδέραια)

Σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιας αρχαιολόγου, όλα τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου. Επιπλέον στο σπιτι του συλληφθέντα βρέθηκαν και 19 χάπια με ψυχοτρόπο ουσία, για τα οποία ο 46χρονος στερούταν ιατρικής συνταγής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.