9 νεκροί σε συγκρούσεις Αρμενίων και Αζέρων - Οι Τούρκοι ήδη συντάχθηκαν

-

Νέες φονικές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα, Τρίτη, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα στρατιωτικών, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, κυρίως εκ μέρους της Ρωσίας.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην μεθοριακή περιοχή Τοβούζ και είναι από τις πιο σοβαρές εδώ και πολλά χρόνια -οι συγκρούσεις ουσιαστικά δεν έχουν πάψει ποτέ και σποραδικά σημειώνονται αψιμαχίες, όχι όμως με τόσο πολλούς νεκρούς όσους η σημερινή.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο επτά στρατιωτών του καθώς και ενός αμάχου. Η χώρα είχε ανακοινώσει ήδη τον θάνατο τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Ο συνολικός απολογισμός από αζερικής πλευράς έφθασε έτσι τους 12 νεκρούς, 11 στρατιώτες και ένας άμαχος.

Από την πλευρά της η Αρμενία ανακοίνωσε την ίδια ημέρα τις πρώτες απώλειές της με τον θάνατο δύο μελών των ενόπλων δυνάμεών της, που σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά.

Δεκαετίες συγκρούσεων

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και δεκαετίες για την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, έναν αρμενικό θύλακα. Η περιοχή κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και αποσχίστηκε, με την υποστήριξη της αρμενικής κυβέρνησης πριν από 30 χρόνια. Η απόσχιση προκάλεσε πόλεμο, στον οποίο χάθηκαν 30.000 ζωές. Το 1994 οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει εκεχειρία.

Οι αψιμαχίες στα όρια του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίστηκαν πάντως. Για τις συγκρούσεις που άρχισαν την Κυριακή, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το αζερικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Αρμενία ότι πέρασε στην επίθεση με πυρά πυροβολικού, ολμοβόλα και βαριά μυδραλιοβόλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Καρίμ Βαλίεφ, χαιρέτισε στην τηλεόραση τον «ηρωικό θάνατο» σήμερα ενός στρατηγού, ενός συνταγματάρχη και άλλων πέντε στρατιωτών.

Το υπουργείο ανέφερε εξάλλου σε μια σύντομη ανακοίνωση πως προχώρησε σε αντίποινα εναντίον των αρμενικών δυνάμεων, προκαλώντας ανθρώινες απώλειες και  καταστροφή εξοπλισμού, περιλαμβανομένων οπλικών συστημάτων.

Από την πλευρά της η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα το πρωί τις αζερικές δυνάμεις ότι επιτέθηκαν «χρησιμοποιώντας το πυροβολικό, άρματα μάχης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Πολιτικές υποδομές τέθηκαν στο στόχαστρο στην πόλη Μπερντ, κοντά στη μεθόριο.

«Οι επιθέσεις αυτές εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Αρμενίας θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας συμμετρικής απάντησης», προειδοποίησε το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία

Οι συγκρούσεις οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσουν για κατάπαυση του πυρός, ενώ η Τουρκία, μακροχρόνιος εχθρός της Αρμενίας, εξέφρασε την υποστήριξή της στον Αζέρο σύμμαχό της, μια τουρκόφωνη χώρα. Εξάλλου στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν οι Τούρκοι εξόπλιζαν συστηματικά τους Αζέρους και έστελναν και άνδρες.

Το Κρεμλίνο, ένας από τους μεσολαβητές στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία «σε αυτοσυγκράτηση».

«Ανησυχούμε βαθιά για τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο οποίος πρότεινε ρωσική διαμεσολάβηση στην προσπάθεια να δοθεί τέλος σε αυτές.

Ένας ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή του Καυκάσου, όπου η Μόσχα και η Άγκυρα  έχουν ανταγωνιζόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων σημειώνεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Καραμπάχ εκτιμώντας πως η χώρα του διαθέτει το δικαίωμα να επιδιώξει «μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση».

Οι στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν, που είναι πετρελαϊκή δύναμη, υπερβαίνουν το σύνολο του προϋπολογισμού της Αρμενίας. Όμως το Γερεβάν ανήκει στην πολιτικοστρατιωτική συμμαχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 2016, ένοπλες συγκρούσεις γύρω από το Καραμπάχ λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε ανοικτό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η σύγκρουση αποτελεί αντικείμενο από το 1992 μιας τριμελούς διεθνούς διαμεσολάβησης (Ρώσοι, Γάλλοι και ΗΠΑ) στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Το θέμα είναι περίπολοκο καθώς υπάρχουν και άλλοι θύλακες με ανομοιογενή πληθυσμό και στην περιοχή έχει άποψη άλλος ένας σημαντικός γείτονας, το Ιράν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.