Άχρωμος και άοσμος ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Μακρόν προσέλαβε διεκπεραιωτή

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποχαιρέτισε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που αντιμετωπίζει τώρα και εισαγγελική έρευνα για “αμέλεια στην αντιμετώπιση καταστροφής” (δηλ. τον κορονοϊό) και μέσα σε δύο ώρες μαθεύτηκε ποιος θα ήταν ο διάδοχός του, γράφει η Ντόιτσε Βέλε (DW)

Το όνομα του Ζαν Καστέξ δεν λέει και πολλά στο Γάλλο ψηφοφόρο, παρότι ο Καστέξ έχει παρελθόν στη δημόσια διοίκηση.

Άμα ρίξει μια ματιά κανείς στον κατάλογο των Γάλλων πρωθυπουργών, θα δει όμως ότι το πόστο είναι λίγο σαν ηλεκτρική καρέκλα. Ελάχιστοι έχουν μακροημερεύσει και οι περισσότεροι ξαποστέλνονται μέσα σε ένα χρόνο, καθώς  είναι συνήθως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, γράφει το γερμανικό μέσο.

Ο Εντουάρ Φιλίπ άντεξε και με το παραπάνω, αλλά τον “έφαγε” ο κορονοΙός, τα κίτρινα γιλέκα, οι απεργίες για να μην περάσει η συνταξιοδοτική “μεταρρύθμιση” και, βασικά, η ανάγκη του Μακρόν για ανασχηματισμό.

Οι δημοσκοπήσεις παράλληλα έδειχναν ότι ο Εντουάρ Φιλίπ (που εξελέγη προ δέκα ημερών και δήμαρχος στη Χάβρη) ήταν πιο δημοφιλής από τον Μακρόν. Και η ψαλίδα ήταν μεγάλη. Στο 58% ο Φιλίπ, στο 38% ο Μακρόν. Και αυτό ήταν παράλογο στα μάτια του δεύτερου, διότι ήξερε -όπως θα ήθελε να ξέρουν και όλοι οι ψηφοφόροι-, πως ο Πρωθυπουργός δεν είναι παρά υπάλληλος του Προέδρου και εκτελεί εντολές. Μόνον όταν κάτι πάει στραβά, ο Πρωθυπουργός “έχει πρωτοβουλίες και ευθύνες και βέβαια δεν ευθύνεται η Προεδρία”. Τα θετικά αποτελέσματα, όμως, ο Μακρόν θεωρούσε αυτονόητο, ότι θα τα πιστωνόταν εκείνος. Αντ’ αυτού, είδε να τον χωρίζουν 20 μονάδες σε δημοφιλία από εκείνον που απλά εκτελούσε τις εντολές του, λέει η DW.

Όμως, η σχέση των δυο ανδρών ήταν καλή και ο Μακρόν δεν λειτούργησε με κίνητρο την ζήλια. Ήταν πιο πρακτικό το ζήτημα. Στις δημοτικές εκλογές η αριστερά και οι Πράσινοι πήραν ένα σωρό δήμους, το δεν δικό του “κόμμα”, του Μακρόν, καταποντίστηκε. Ήταν αναγκασμένος να προβεί σε ανασχηματισμό και να κινηθεί σε άλλη ρότα με νέα πρόσωπα.

Μπορεί άραγε ο Ζαν Καστέξ να τον βοηθήσει σε αυτό που φαντάζεται;. Κατ΄αρχήν η επιλογή προκάλεσε έκπληξη. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ως υπεύθυνος της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία. Ο 55χρονος θεωρείται δευτεροκλασάτο στέλεχος, αλλά τίποτα παραπάνω.

Ένας άσημος δεξιός διαδέχεται έναν επίσης συντηρητικό πρωθυπουργό που κατά γενική ομολογία έκανε καλή δουλειά. Ο Καστέξ δεν έχει ούτε καν περιβαλλοντικές δάφνες. Πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι τουϊτάρανε ακαριαία σχεδόν σαν να ήταν συνεννοημένοι το σχόλιο «Μια από τα ίδια – ένα αίσθημα Déja-vue”. Ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει το προφίλ εκείνου που θα έφερνε “τούμπα” την εικόνα της τελευταίας τριετίας του Μακρόν. Θα μπορούσε ίσως να την φέρει η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία ως γυναίκα αλλά και σοσιαλίστρια μπορούσε να δώσει όντως το έναυσμα για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή. Θα μπορούσε ίσως και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, που θα μπορούσε να τον πει κανείς  και αριστερούτσικο.

Αντ’ αυτών ο Μακρόν επέλεξε απλά έναν άχρωμο και άοσμο διεκπεραιωτή -έναν άνθρωπο που σίγουρα δεν θα του κλέψει ποτέ την παράσταση.

Τώρα ο Μακρόν πρέπει να κοιτάξει τα οικονομικά, η ανεργία αυξάνεται, οι επενδύσεις αδρανούν, και ο Μακρόν πρέπει ό,τι κάνει, να το κάνει γρήγορα, γιατί οι εκλογές είναι σχετικά κοντά -τι είναι δυο χρόνια… Θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να βγάλει και κέρδος.

Βασικό του μέλημα είναι να εξέλθει η χώρα από την κρίση της πανδημίας κάπως αλώβητη, αλλά έχει και θέματα που “σέρνονται” όπως το συνταξιοδοτικό. Σίγουρα -εκτιμά η Ντόιτσε Βέλε- θα περάσει ένα πολύ ηπιότερο συνταξιοδοτικό γιατί δεν έχει περιθώρια να χάσει ψηφοφόρους όπως του έδειξαν και οι δημοτικές εκλογές στις οποίες δυσκολευόταν κανείς να εντοπίσει το κόμμα του. Θα πρέπει δε να ακροβατήσει μεταξύ των αναγκών ή απαιτήσεων των Γάλλων και του καλπάζοντος δημοσίου χρέους. Και παράλληλα παρότι δεν του αρέσει, θα πρέπει μέσα σε όλα, και  να “πρασινίσει” λίγο όπως του έδειξαν οι δημοτικές εκλογές, καταλήγει η Ντόιτσε Βέλε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι