Αφγανιστάν: Κατάπαυση του πυρός ζητά η "λόγια ζίργκα"

-

Πολλά μέλη της «λόγια ζίργκα», της μεγάλης παραδοσιακής συνέλευσης αντιπροσώπων του αφγανικού λαού που πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Καμπούλ με θέμα τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, ζήτησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν.

«Κάθε ημέρα Αφγανοί σκοτώνονται χωρίς κανέναν λόγο. Πρέπει να ανακοινωθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μοχάμαντ Κουρέσι, επικεφαλής μίας από τις πολλές επιτροπές της λόγια ζίργκα, στην οποία συμμετέχουν 3.000 πολιτικοί, θρησκευτικοί και τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι αποφάσεις της λόγια ζίργκα, η οποία συνεδρίαζε επί τρεις ημέρες, θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο Παρασκευή. «Καλούμε τους πολιτικούς αντίπαλους και τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανακοινώσουν εκεχειρία για τη διεξαγωγή συνομιλιών στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού», επεσήμανε ο Φαϊζουλάχ Τζάλαλ, άλλο μέλος της λόγια ζίργκα.

Η Φατίμα Αζίζ, μέλος μιας επιτροπής γυναικών, ζήτησε από την πλευρά της τη διεξαγωγή συζητήσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης «το συντομότερο δυνατό», ενώ εξέφρασε την ελπίδα της για αναστολή των συγκρούσεων, «αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποφέρουν θετικά αποτελέσματα».

Η λόγια ζίργκα συνεδριάζει από τη Δευτέρα την ώρα που Ταλιμπάν και ΗΠΑ συζητούν εδώ και μήνες το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα από την πλευρά των ανταρτών να φροντίσουν ώστε το αφγανικό έδαφος να μην είναι πλέον εφαλτήριο τρομοκρατών.

Όμως η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, την οποία οι Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν «μαριονέτα» της Ουάσινγκτον, δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής σε αυτές τις συνομιλίες.

Οι Ταλιμπάν, που αρνήθηκαν την πρόσκληση του προέδρου Άσραφ Γάνι να συμμετάσχουν στη λόγια ζίργκα, συναντώνται από χθες Τετάρτη στην Ντόχα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Ήδη έχουν γνωστοποιήσει ότι θα απορρίψουν οποιαδήποτε απόφαση λάβει η λόγια ζίργκα.

Πολλοί Αφγανοί φοβούνται ότι μια πολύ βιαστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν ενδέχεται να προκαλέσει πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών, στην ελευθερία του Τύπου και στα πολιτικά δικαιώματα στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου πολλές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι μποϊκοτάρουν τη λόγια ζίργκα εκτιμώντας ότι τη χρησιμοποιεί ο Γάνι για την άγρα ψήφων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. «Εσείς θα δείξετε στην κυβέρνηση τον δρόμο της ειρήνης και η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα της ζητήσετε», δήλωσε ο πρόεδρος της λόγια ζίργκα Αμπντούλ Ραμπ Ράσουλ Σαγιάφ. «Κανείς δεν θα σας επιβάλει τίποτα».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.