Αυστηρότερο Δουβλίνο προβλέπει η γερμανική συμφωνία

-

Την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, χωρίς τις ευεργετικές τροποποιήσεις που έγιναν κατά την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης για τις «χώρες πρώτης γραμμής», υιοθέτησαν ουσιαστικά οι κυβερνητικοί εταίροι στην Γερμανία στην σημερινή τελική συμφωνία τους.

Αντί για τα κλειστά κέντρα μεταναστών, στα οποία αντιδρούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, η συμφωνία, η οποία επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης προβλέπει «διαδικασίες μεταφοράς», επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου και άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε «ικανοποιημένος», αντί για την δημιουργία «κλειστών κέντρων» θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και των αεροδρομίων. Στην συνέχεια, εντός 48 ωρών, θα διαπιστώνεται αν ένα άτομο έχει υποβάλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επαναπροωθείται στην συγκεκριμένη χώρα, εφόσον βεβαίως έχει προηγουμένως συναφθεί σχετική συμφωνία με την Γερμανία.

Αυτό το σημείο που αφορά τις διμερείς συμφωνίες θεωρεί ως το δυσκολότερο κομμάτι για την εφαρμογή του σχεδίου ο Ζεεχόφερ, σημειώνοντας ότι «επίκεινται δύσκολες διαπραγματεύσεις με χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα».

Οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν επίσης να ανοίξουν εντός του έτους την συζήτηση για νέο μεταναστευτικό νόμο, ικανοποιώντας ένα  πάγιο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών. Αναφερόμενος μάλιστα σε αυτό, ο Ζεεχόφερ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα και ότι πολλά σημεία έχουν αποφασιστεί ήδη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.