Αφύσικα πράγματα στο εργαστήριο του νομπελίστα Φυσικής Ζεράρ Μουρού (vid)

Αφύσικα πράγματα στο εργαστήριο του νομπελίστα Φυσικής Ζεράρ Μουρού (vid)

Το λιγότερο έκπληξη προκαλεί ένα χορευτικό βίντεο που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο φετινός νομπελίστας Φυσικής Ζεράρ Μουρού, το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube. O γάλλος φυσικός εμφανίζεται να χορεύει υπό τους ήχους ρέγκε στο εργαστήριό του μαζί με έναν συνάδελφό του, περιβαλλόμενος από πολλές φοιτήτριες και ερευνήτριες, μερικές από τις οποίες κάνουν και στριπτίζ.

Το βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών είχε γυριστεί το 2012 με σκοπό να προωθήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα (Extreme Light Infrastructure-ELI) πάνω στα λέιζερ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μουρού και είχε χρηματοδοτηθεί (το πρόγραμμα) με 850 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Το βίντεο δείχνει μια αρκετά πρωτότυπη αντίληψη περί επικοινωνίας της ερευνητικής δουλειάς των επιστημόνων, καθώς ο Μουρού, ο συνάδελφός του Ζαν-Πολ Σαμπαρέ και το γυναικείο ερευνητικό προσωπικό έχουν στήσει ένα είδος καμπαρέ στο εργαστήριο λέιζερ.

Στο βίντεο δύο από τις ερευνήτριες φοράνε ημιδιαφανείς λευκές ποδιές εργαστηρίου, τις οποίες κάποια στιγμή πετάνε για να αποκαλύψουν τα σέξι εσώρουχά τους. Ο Μουρού και ο Σαμπαρέ δεν κάνουν βέβαια στριπτίζ, ωστόσο ποζάρουν σε πολλά σημεία. Μία άλλη νεαρή ερευνήτρια φαίνεται να φλερτάρει τον Μουρού, ο οποίος στην συνέχεια επανεμφανίζεται με μια φανταχτερή ανοιχτή BMW ως αστέρας του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος χρηματοδότησε την παραγωγή του ομολογουμένως ασυνήθιστου για επιστήμονες βίντεο. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και αναφέρει ότι η παραγωγή ήταν πρωτοβουλία του Μουρού και της ομάδας του.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαια «ειλικρινά και βαθιά λυπημένος για την εικόνα που μεταφέρει το βίντεο», τονίζοντας ότι «στόχος ήταν να εκλαϊκεύσει την έρευνα που πραγματοποιείτο στο πλαίσιο του προγράμματος ELI και να καταρρίψει την εικόνα αυστηρότητας που μερικές φορές μπορεί να μεταδώσει το πεδίο της επιστήμης». Σε ότι αφορά δε την Ντόνα Στρίκλαντ, με την οποία μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής 2018 δηλώνει ότι της τρέφει «τρομερό σεβασμό και θαυμασμό».

Από την πλευρά του, ο Σαμπαρέ δήλωσε στη «Λε Μοντ» ότι στόχος του βίντεο «ήταν να παρουσιάσει με χιουμοριστικό τρόπο την ερευνητική ομάδα».

Σημειώνεται ότι το βίντεο είχε κυκλοφορήσει μεταξύ των ερευνητών στο πεδίο των λέιζερ, αλλά δεν είχε γίνει ευρύτερα γνωστό. Τώρα πάντως κάποιοι συνάδελφοι του Μουρού λένε ότι το συγκεκριμένο βίντεο θα μπορούσε να του είχε κοστίσει το κατά το ένα τέταρτο βραβείο Νόμπελ, που πήρε πριν λίγες ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι