Άγριες οδομαχίες στη Χοντάιντα, θύματα οι άμαχοι

Άγριες οδομαχίες στη Χοντάιντα, θύματα οι άμαχοι

Οδομαχίες ξέσπασαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης Χοντάιντα της Υεμένης, το τεράστιας σημασίας λιμάνι της χώρας, καθώς φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία που πολεμά στο πλευρό τους προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αξιωματούχος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανέφερε ότι στόχος είναι να εκκαθαριστεί η πόλη από τους αντάρτες. Πάντως οι οδομαχίες έχουν κόστος σε ζωές αμάχων.

Το λιμάνι που βρίσκεται στη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει πολύ υψηλή στρατηγική αξία, καθώς μέσω αυτού εισέρχονται στη χώρα τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται και των εμπορευμάτων που εισάγονται στη φτωχότερη αραβική χώρα.

Αντάρτες έχουν οχυρωθεί στα οικήματα και φέρονται αποφασισμένοι να ανακόψουν την προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που εισέβαλαν στην πόλη. Κάτοικοι πολλών συνοικιών της πόλης ανέφεραν ότι είδαν ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες και άρματα μάχης των ανταρτών να βάλλουν με τα πυροβόλα τους.

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Χοντάιντα είχε αρχίσει τον Ιούνιο, αλλά κλιμακώθηκε από την 1η Νοεμβρίου, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 443 νεκρούς μέχρι τώρα και στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ ενέτειναν την επιχείρηση παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποιεί ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις συνέπειες των μαχών για τους δεκάδες χιλιάδες άμαχους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη, καθώς και για τη διανομή της βοήθειας που μπαίνει στη χώρα μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα.

Πάντως αξιωματούχος του οργανισμού του λιμανιού στη Χοντάιντα δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής, το λιμάνι είναι ανοικτό και δουλεύουμε κανονικά». Ωστόσο, πρόσθεσε, «κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον».

«Παρότι έγιναν στόχος 50 και πλέον οβίδων τις τελευταίες ημέρες, τα σιλό (στο λιμάνι) είναι άθικτα και όπως φαίνεται δεν χάσαμε το απόθεμά μας των 50.000 τόνων σιτηρών», είπε από την πλευρά του ο Ερβέ Βεροζέλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ. Η ποσότητα αυτή, κατά τον Βεροζέλ, αρκεί για να τραφούν πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

Σύμφωνα με κατοίκους, η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκοπά με αεροσκάφη και με επιθετικά ελικόπτερα Apache τις θέσεις των Χούτι, οι οποίοι από την πλευρά τους εγκατέστησαν ναρκοπέδια για να φρενάρουν την προέλαση των εχθρών τους.

«Η κατάσταση είναι στ’ αλήθεια άσχημη», τόνισε η Μαριάμ Αλντογάνι, συντονίστρια της ΜΚΟ Save the Children («Σώστε τα παιδιά») επί του πεδίου στη Χοντάιντα. Ο πληθυσμός είναι κατατρομοκρατημένος ενώ στα νοσοκομεία φθάνει «αυξανόμενος αριθμός τραυματισμένων αμάχων», εξήγησε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι