Quantcast
Άγριος καυγάς Ιταλίας - Κροατίας για τον φασίστα Ντ' Ανούντσιο - slpress.gr

Με ένα έντονο διπλωματικό διάβημα στον Ιταλό πρέσβη στο Ζάγκρεμπ, η Κροατία διαμαρτυρήθηκε για «την ανέγερση ανδριάντα στην Τεργέστη του ποιητή και συγγραφέα Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο», μάλιστα ακριβώς την ημερομηνία της 110ης επετείου της κατάληψης, κατόπιν εκστρατείας του Ιταλού «βάρδου», της κροατικής πόλης Φιούμε.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του κροατικού ΥΠΕΞ, η πράξη τούτη «μολονότι οφείλεται σε απόφασης της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι της κεντρικής κυβέρνησης, όπως επίσης και οι άλλες τελετές μνήμης της κατάληψης του Φιούμε σε διάφορες ιταλικές πόλεις, συμβάλλει στη διασάλευση των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών». Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα καταδίκασε και η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, χαρακτηρίζοντάς την «σκανδαλώδη ανέγερση του αγάλματος της διχόνοιας».

Επιπλέον, το κροατικό υπουργείο υπογραμμίζει πως οι τελετές για την κατάληψη της διεκδικούμενης μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πόλης του Φιούμε στις 12 Σεπτεμβρίου 1919 από τους καθοδηγούμενους από τον Ντ’ Ανούντσιο, «αρντίτι», σε συνδυασμό με την ανέγερση του ανδριάντα του στην Τεργέστη, «αποτελούν επίσης μία απότιση τιμής σε μία ιδεολογία και μία συμπεριφορά που έρχονται σε βαθιά αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες».

Μέσα στην εβδομάδα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ντ’ Ανούντσιο στην κεντρική πλατεία Χρηματιστηρίου στην Τεργέστη, με απόφαση του κεντροδεξιού δημάρχου Ρομπέρτο Ντιπιάτσα. Η Κροατία θεωρεί πως η εκστρατεία στο Φιούμε είναι μία παράνομη πράξη κατάληψης εδάφους άλλης χώρας και απετέλεσε το «προοίμιο της τελικής πρόβας για την επικράτηση του φασισμού», με σαφή αντισλαβικό χαρακτήρα.

Χθες στο ίδιο το Φιούμε εγκαινιάσθηκε μία έκθεση με θέμα «Το Ολοκαύτωμα του Ντ’ Ανούντσιο», με κριτική διάθεση για την 16μηνη κατάληψη της πόλης από τους «λεγεωνάριους» του Ντ’ Ανούντσιο, που προσπάθησε εκβιαστικά κι αυθαίρετα να επιβάλει την αλυτρωτική του ιδεολογία και να πείσει την ιταλική κυβέρνηση να διεκδικήσει την πόλη της Αδριατικής, που βάσει των συνθηκών περνούσε στην τότε Γιουγκοσλαβία.

Όταν στις 12 Νοεμβρίου 1920, η Ιταλία και Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν συνθήκη για να ρυθμίσουν τη διαφορά τους, σύμφωνα με την οποία η περιοχή της Ριέκας, όπου ανήκει το Φιούμε, θα αποτελούσε ανεξάρτητο ελεύθερο κρατίδιο, ο Ντ’ Ανούντσιο κήρυξε πόλεμο στην Ιταλία, όμως ηττήθηκε από τις βασιλικές ιταλικές δυνάμεις, που πήραν τον έλεγχο της πόλης τον Ιανουάριο του 1921.

Εγκυμονούσα Αφγανή αυτοπυρπολήθηκε στο Καρά Τεπέ της Λέσβου διότι...

Την κατάληψη του Φιούμε είχε στηρίξει και το νεοϊδρυθέν (Μάρτιος 1919) φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, μέλη του οποίου έγιναν κατόπιν πολλοί ‘αρντίτι’ που πολέμησαν εκεί, ενώ ο Ντ’ Ανούντσιο αναγορεύθηκε κατόπιν από τον “Ντούτσε” εθνικός ποιητής (vate=βάρδος) και έχαιρε μεγάλων τιμών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.