Ακάρ: Ξεκινούν οι κοινές περιπολίες Ρώσων-Τούρκων στην Συρία

-

Η Τουρκία και η Ρωσία θα ξεκινήσουν σήμερα περιπολίες στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, τελευταία περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Σήμερα θα ξεκινήσουν περιπολίες», δήλωσε ο Ακάρ στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, διευκρινίζοντας πως η Μόσχα θα περιπολεί «στη συνοριακή περιοχή εξωτερικά της Ιντλίμπ» και οι τουρκικές δυνάμεις «στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που έχει δημιουργηθεί στην επαρχία.

«Υπήρχαν περιορισμοί για τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ και της Αφρίν, αλλά αίρονται από σήμερα», πρόσθεσε. Τον Σεπτέμβριο, η Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες, και η Μόσχα, σύμμαχος του καθεστώτος, υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».

Αυτή η ουδέτερη ζώνη, έκτασης 15 έως 20 χλμ. όπως προσδιορίστηκε από τη συμφωνία, θα πρέπει να καθαριστεί από βαρέα όπλα ενώ οι τζιχαντιστές θα πρέπει να αποσυρθούν. Το σχέδιο εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει, αλλά απέτρεψε μια ευρεία επίθεση του καθεστώτος εναντίον αυτής της περιοχής όπου κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι ήδη εκτοπισμένοι που κατέφυγαν εκεί προερχόμενοι από προπύργια των ανταρτών που ανακατέλαβε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία σε φυλάκια παρατήρησης στις ζώνες του Χαλεπίου, της Χάμα, της Ιντλίμπ και στις πλαγιές των βουνών της Λαττάκειας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν περιπολίες στις ζώνες που έχουν δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν», ανέφερε επίσης σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότεροι από 160 άμαχοι, εκ των οποίων 60 παιδιά, σκοτώθηκαν από επιδρομές του καθεστώτος αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την ουδέτερη ζώνη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Σκοτώθηκαν επίσης 94 αντάρτες και τζιχαντιστές καθώς και 125 μαχητές του καθεστώτος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.