Αλγερία: Στους δρόμους κατά του προέδρου

-

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο κέντρο του Αλγερίου φωνάζοντας συνθήματα κατά της υποψηφιότητας του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Το μεσημέρι, ομάδες ανδρών και γυναικών που κρατούσαν αλγερινές σημαίες ή ήταν ντυμένοι στα χρώματά της, συνέχιζαν να συγκλίνουν στην Πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, ένα εμβληματικό κτίριο στην καρδιά του Αλγερίου, και ενώνονταν με τις χιλιάδες των ανθρώπων που βρίσκονταν ήδη εκεί.

Νέες μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα, για 3η διαδοχική Παρασκευή, σε όλη την Αλγερία, παρά τους κινδύνους για χάος που επέσεισε χθες, Πέμπτη, ο αρχηγός του κράτους σ' ένα μήνυμα που απηύθυνε στους συμπολίτες του με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Όχι 5η θητεία, έι Μπουτεφλίκα!», φώναζαν οι διαδηλωτές. Πολλοί αυτοκινητιστές κυκλοφορούν κρατώντας πατημένο το κλάξον, ένας τρόπος διαμαρτυρίας που εμφανίσθηκε πρόσφατα στο Αλγέρι, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν κρεμάσει στα μπαλκόνια τους αλγερινές σημαίες.

Ο αριθμός των διαδηλωτών αναμένεται ότι θα αυξηθεί μόλις τελειώσει, γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), η μεγάλη εβδομαδιαία μουσουλμανική προσευχή. Ενόψει της διαδήλωσης, οι αλγερινές αρχές διέκοψαν τις υπηρεσίες των σιδηροδρόμων και του μετρό στο Αλγέρι.

Ένα ανώνυμο κόμμα έχει καλέσει τους Αλγερινούς, με μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να πραγματοποιήσουν μια «Πορεία 20 Εκατομμυρίων» και, σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι σημερινές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις μπορεί να είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών έχουν αναπτυχθεί ευρέως τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ο στρατός παραμένει μέχρι στιγμής στα στρατόπεδα. «Σήμερα θα είναι μια μέρα αποφασιστικής σημασίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ, δάσκαλος στο Αλγέρι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.