Αλλαγές στα σχέδια πτήσεων φέρνει η κρίση στο Ορμούζ

-
32

Διεθνείς αεροπορικές εταιρίες επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν τον ελεγχόμενο από το Ιράν εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ και πάνω από τον Κόλπο του Ομάν.

Αυτό ανακοίνωσαν αεροπορικές εταιρίες, μετά την απόφαση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις πτήσεις των αεροσκαφών αμερικανικών αεροπορικών εταιριών πάνω από την περιοχή μέχρι νεωτέρας.

Η Malaysia Airlines, η αυστραλιανή Quantas, η Singapore Airlines και η ολλανδική KLM δήλωσαν ότι επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή. Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Quantas ανακοίνωσε πως αναπροσαρμόζει τα δρομολόγια των πτήσεών της ώστε να αποφεύγουν, μέχρι νεωτέρας, το Στενό του Χορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν, μετά την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ στην περιοχή.  Η απόφαση αυτή σημαίνει μια μικρή αλλαγή στη διαδρομή των πτήσεων ανάμεσα στην Αυστραλία και το Λονδίνο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε επείγουσα διαταγή απαγορεύοντας σε αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ να πετούν πάνω από ελεγχόμενο από το Ιράν ενέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή. Μερικές ώρες νωρίτερα η United Airlines ανέφερε ότι ανέστειλε τις πτήσεις της προς την Ινδία μέσω του ιρανικού εναέριου χώρα, αλλά δεν είπε πόσο θα διαρκέσει η αναστολή. Άλλες δύο αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, η American Airlines και η Delta Air Lines δήλωσαν ότι δεν πετάνε πάνω από την περιοχή.

Η Singapore Airlines ανέφερε πως ορισμένες πτήσεις της μπορεί να ακολουθήσουν μακρύτερα δρομολόγια προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή. Από την πλευρά της η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM ανακοίνωσε ότι δεν θα πετά μέχρι νεωτέρας πάνω από το Στενό του Χορμούζ.

«Το περιστατικό με το drone είναι ένας λόγος για να μην πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από το Στενό του Χορμούζ για την ώρα. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η KLM η οποία πρόσθεσε πως η ασφάλεια είναι «η απόλυτη προτεραιότητα» της εταιρίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.