Quantcast
Αλλάζουν δρόμο οι διακινητές μεταναστών – Προτιμούν πλέον την Τυνησία από τη Λιβύη - slpress.gr

Η Ιταλία διαπιστώνει μια άνοδο στις αφίξεις «σκαφών φαντασμάτων» που μεταφέρουν μετανάστες, καθώς οι διακινητές φαίνεται πως άλλαξαν τακτική και προτιμούν να τους διώχνουν από την Τυνησία παρά από τη Λιβύη, σημείωσε σήμερα ένας Ιταλός εισαγγελέας.

Εκ των 6.623 μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία από τις αρχές του 2019, περίπου 5.500 το κατάφεραν με αυτόνομο τρόπο, δηλαδή κατάφεραν να φθάσουν ή να πλησιάσουν στις ακτές χωρίς να τους περισυλλέξουν ή να χρειαστούν βοήθεια, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica. «Αρχίζουμε να βλέπουμε όχι μονάχα Τυνήσιους αλλά επίσης υπηκόους των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής να ταξιδεύουν σε πλεούμενα που φθάνουν με αυτόνομο τρόπο» εξήγησε ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο Σαλβατόρε Βέλα, σε μια συνέντευξη στη La Stampa.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν νέα δρομολόγια, όχι πλέον από τη Λιβύη, αλλά από την Τυνησία, απ’ όπου ο διάπλους είναι ευκολότερος και μπορεί να γίνει με μικρά πλεούμενα, με τους ελάχιστους κινδύνους» συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο εισαγγελέας περιέγραψε ως «ταξίδια στη business class» αυτές τις θαλάσσιες μετακινήσεις σχετικά μικρής διάρκειας, μεταξύ 14-16 ωρών, καθώς πραγματοποιούνται σε ταχύπλοα σκάφη.

Ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο είναι υψηλότερος από εκείνον που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών. Εκατόν οκτώ αιτούντες άσυλο έφθασαν στη νήσο Λαμπεντούζα τη νύχτα της Παρασκευής, με μια ξύλινη βάρκα και ένα μικρό σκάφος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η αύξηση δεν συνδέεται με την ανάληψη καθηκόντων στην Ιταλία από τη νέα κυβέρνηση και το άνοιγμα των ιταλικών λιμένων στα πλοία διάσωσης μεταναστών των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι διακινητές φαίνεται πως άλλαξαν στρατηγική, προτιμώντας να φύγουν από την Τυνησία παρά από τη Λιβύη. Ο διάπλους από τη Λιβύη είναι πολύ επικίνδυνος, με το ποσοστό θνησιμότητας να υπολογίζεται σε έναν άνθρωπο στους 10, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

«Σήμερα, δεν υπάρχουν μονάχα ομάδες Τυνησίων που οργανώνονται μεταξύ τους και χρησιμοποιούν μικρές βάρκες, αλλά επίσης και πανίσχυρες ομάδες διακινητών από τη Λιβύη και την Κεντρική Αφρική» εξήγησε η δημοσιογράφος της La Repubblica Αλεσάντρα Ζινίτι, που ειδικεύεται στο θέμα της μετανάστευσης. «Φάλαγγες οχημάτων και φορτηγών περνούν τη νύχτα μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας, τη στιγμή που οι άνδρες της ακτοφυλακής στρέφουν αλλού το βλέμμα τους» εξήγησε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.