Αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν στην Σ. Αραβία μετά από 17 χρόνια

-

Τα αμερικανικά στρατεύματα επιστρέφουν στη Σαουδική Αραβική αεροπορική βάση Prince Sultan, κοντά στο Ριάντ, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια

H τελευταία φορά που στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στρατοπέδευαν στη βάση, ήταν το 2003, όταν μεταφέρθηκαν στο Κατάρ.

Ο στόχος της επαναφοράς των 2.500 στρατιωτικών είναι να αποτρέψει το Ιράν από τη διενέργεια επιθέσεων στην υποδομή της Σαουδικής Αραβίας μετά από επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco τον Σεπτέμβριο του 2019, για την οποία οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγορούν για την Τεχεράνη.

Αποσύρθηκαν το 2003 γιατί αποτελούσαν δικαιολογία στρατολόγησης της Αλ Κάιντα

Η προηγούμενη απόσυρση από τη βάσης των ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό επειδή οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο αυστηρό ισλαμικό βασίλειο αποτέλεσαν μια "τεράστια μηχανή στρατολόγησης για την Αλ Κάιντα", σύμφωνα με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πολ Βούλφοβιτς.

"Αντιμετωπίζουμε έναν σκεπτόμενο εχθρό σκέψης που παίζει μια πραγματική περιφερειακή σύγκρουση για να επικρατήσουν και το κάνουν πολύ καλά", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Γουόκερ, ο διοικητής της 378th ΅Αεροπορικής Εκστρατευτικής Πτέρυγας (Air Expeditionary Wing) στη βάση, στην Wall Street Journal (WSJ) σχετικά με την επιστροφή Αμερικανικών στρατευμάτων στην Αεροπορική Βάση Prince Sultan.

Το WSJ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι σίγουρες για την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τη Σαουδική Αραβία, σε αντίθεση με το παρελθόν.

"Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας υποστηρίζουν ότι έχουν αναβαθμίσει τις δυνάμεις αεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας σε βαθμό που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια αεροπορική επιδρομή όπως αυτή του Σεπτεμβρίου, χάρη εν μέρει στην ανάπτυξη τεσσάρων αμερικανικών συστοιχιών πυραύλων  Patriot στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων δύο που σταθμεύουν στη βάση Prince Sultan. Ωστόσο, αξιωματικοί των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι οι πυραύλοι Patriot, που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, είναι ένα ακριβό εργαλείο για να καταρρίπτουν φθηνύς πυραύλους κρουζ ή ντρόουνς. "

Υπάρχει πολύ μικρή σύγχρονη υποδομή στην αεροπορική βάση, "αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό στρατόπεδο στη βάση Prince Sultan παραμένει ένα πρωτόγονο φυλάκιο. Οι Σαουδάραβες έχουν κατασκευάσει δρόμο για την εξυπηρέτηση του αμερικανικού τμήματος της βάσης, ενώ οι Αμερικανοί εγκαθιστούν ηλεκτρισμό για νέες σκηνές και αντικαθιστούν ορισμένες σκηνές με κοντέινερ », ανέφερε η WSJ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.