Αμερικανική επιδρομή με βόμβες φωσφόρου καταγγέλλουν οι Ρώσοι

-

Βόμβες λευκού φωσφόρου πάνω από τη επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, στην Ανατολική Συρία, έριξαν το Σάββατο δύο αμερικανικά μαχητικά F-15, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός και μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία TASS και RIA.

Στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν το χωριό Χαντζίν, στο οποίο προκλήθηκαν πυρκαγιές, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Τις καταγγελίες για ρήψη βομβών λευκού φωσφόρου, η χρήση των οποίων εναντίον στρατιωτικών στόχων ανάμεσα σε άμαχους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, έκανε ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Βλαντίμιρ Σαβτσένκο.

Τον περασμένο Μάρτιο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Συρία είχε κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό, ότι χρησιμοποίησε εμπρηστικές βόμβες κατά την διάρκεια της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό. Η Μόσχα είχε καταγγείλει τότε αυτό ήταν ένα «αδιάντροπο ψέμα».

Σημειώνεται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να ελέγχει έναν θύλακα στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ μεταξύ του ποταμού Ευφράτη και των ιρακινών συνόρων, ενώ έχει παρουσία  και στην τεράστια συριακή έρημο. Από την πλευρά του ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός βοηθά του Κούρδους και τους Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που εδώ και μήνες επιχειρούν για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.