Αμερικανός λοχίας - τζιχαντιστής! 25 χρόνια κάθειρξη

-
Χτύπημα του ISIS απέτρεψαν οι τουρκικές αρχές

Αμερικανός υπαξιωματικός καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών, καθώς αποπειράθηκε να προσφέρει υλική υποστήριξη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην οποία είχε ορκιστεί πίστη, γνωστοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Ικάικα Κανγκ, 35 ετών ομολόγησε την ενοχή του. «Ο κ. Κανγκ ορκίστηκε να υπερασπίζεται τις ΗΠΑ ως στέλεχος του στρατού μας, αλλά πρόδωσε την πατρίδα του όταν ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και προσπάθησε να της παραδώσει έγγραφα», ανέφερε ο Τζον Ντέμερς, βοηθός εισαγγελέας αρμόδιος για υποθέσεις εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο λοχίας Κανγκ άρχισε το 2016 να προσηλυτίζεται στην τζιχαντιστική ιδεολογία, κι έβλεπε συχνά προπαγανδιστικά βίντεο του ΙΚ στο Διαδίκτυο. Ομολόγησε στους εισαγγελείς πως σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, πιθανόν εναντίον μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς στη Χονολουλού ή εναντίον του στρατοπέδου της ίδιας του της μονάδας.

Ο υπαξιωματικός έστειλε έγγραφα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε δύο μυστικούς πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) που παρίσταναν τους ενδιάμεσους του ΙΚ. Συνελήφθη αφού ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ, σε μια τελετή όμως που αγνοούσε πως οργάνωσε άλλος ένας μυστικός πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Ο συνήγορός του δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ μετά τη σύλληψή του ότι ο λοχίας απέκτησε προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τις αποστολές του στο Ιράκ (2010-2011) και στο Αφγανιστάν (2013-2014), για τα οποία «η κυβέρνηση ήταν ενήμερη αλλά αμέλησε να του προσφέρει φροντίδες».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.