Αναίτια βία από τους νεόκοπους “δημοκράτες” της Βολιβίας καταγγέλλει ο ΟΗΕ

-
321

«Την αναίτια και δυσανάλογη χρήση βίας στην Βολιβία από το στρατό και την αστυνομία», ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Μοράλες καταγγέλει η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Αυτή υπερβολική χρήση βίας «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» και να μπορούσε να οδηγήσει στην παρεκτροπή της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Υπατη Αρμοστής υπενθυμίζει ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την Βολιβία, οι 14 από τους οποίους μετά την πραίτηση και την φυγή του πρώην προέδρου Εβο Μοράλες στο Μεξικό.

Σημειώνει επίσης ότι «οι πρώτοι θάνατοι οφείλονταν κυρίως στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων διαδηλωτών», ενώ οι θάνατοι μετά την παραίτηση του Μοράλες «φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα αναίτιας και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία και τον στρατό».

Η Μισέλ Μπατσελέτ κάνει λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη» και προειδοποιεί ότι «η κατάσταση στην Βολιβία θα μπορούσε να εκτροχιασθεί εάν οι αρχές δεν την διαχειρισθούν με επιδεξιότητα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Μισέλ Μπατσελέτ καταγγέλλει επίσης «μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις», σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι κρατούνται «πολλοί από τους οποίους συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες». Ζητά τέλος από τις βολιβιανές αρχές να ανακοινώσουν τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων, των τραυματιών και των νεκρών και απαιτεί «ταχεία, αντικειμενική, διαφανή και πλήρη » έρευνα για τα γεγονότα.