Ανάκαμψη για στερλίνα, τουρκική λίρα μετά την καταιγίδα

-

H βρετανική λίρα ανέκαμψε σήμερα, καθώς υποχώρησαν οι φόβοι ότι η παραίτηση δύο υπουργών θα αποτελούσε άμεση πρόκληση για την ηγεσία της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Η ισοτιμία της στερλίνας αυξήθηκε στα 1,3272 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει έως τα 1,3189 δολάρια τη Δευτέρα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού για το Brexit σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Μέι να διατηρήσει στενές εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συντηρητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι η Μέι θα είναι πιθανότατα ασφαλής σε περίπτωση αμφισβήτησης της ηγεσίας της, παρά τις παραιτήσεις, και αυτό βοήθησε τη στερλίνα να ανακτήσει κάποιο έδαφος. Οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου, αλλά αναλυτές προειδοποιούσαν ότι μία κανονική πολιτική κρίση μπορεί να εξασθενίσει σημαντικά τις προσδοκίες αυτές.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε, επίσης, σήμερα και κάλυψε μέρος των χθεσινών απωλειών της, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,6890 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα είχε υποχωρήσει χθες έως τις 4,7506 λίρες ανά δολάριο, μετά τον διορισμό από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του γαμπρού του στη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση.

Γενικά, οι αγορές συναλλάγματος ήταν θετικές στην ανάληψη κινδύνου, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία και φάνηκε να αγνοούν τις ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Στοιχεία που έδειξαν μία εύρωστη αύξηση των γερμανικών εξαγωγών ενίσχυσαν, επίσης, το κλίμα.

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ιαπωνικού γεν, το οποίο αγοράζεται συνήθως σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 110,08 γεν. Ο δείκτης της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων νομισμάτων αυξήθηκε στις 94,230 μονάδες από 93,711 που είχε υποχωρήσει χθες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.