Αναμένεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης το "Αϊζενχάουερ"

-

Με την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Dwight D. Eisenhower» (CVN69) αναμένεται να ενωθούν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), στο πλαίσιο μικρής άσκησης αύριο στα νότια της Κρήτης.

Επισης αναμένεται να συμμετάσχουν στην άσκηση τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και τέσσερα αεροσκάφη F – 18 που θα "σηκωθούν"από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το «Dwight D. Eisenhower» ήταν προγραμματισμένη για τις 2 και 3 Αυγούστου, ωστόσο ο πλους του αεροπλανοφόρου επισπεύσθηκε για άγνωστους σε εμάς λόγους. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι λόγοι δεν συνδέονται με την τουρκική προκλητικότητα.

Και το Μάρτιο

Η τελευταία κοινή άσκηση ελληνικών μονάδων με μονάδες του Αϊζενχάουερ πραγματοποιήθηκε προ τριών μηνών. Η ένταξη μονάδων του Π.Ν. σε ομάδες κρούσης αμερικανικών αεροπλανοφόρων αποτελεί μια τακτική που έχει εγκαινιαστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε συνεργασία, ενίοτε, και με ισραηλινές δυνάμεις.

Οι πολιτικές δηλώσεις

Την αμερικανική ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε χθες και δημόσια ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Φιλ Ρίκερ. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν «για τα σχέδια της Τουρκίας να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος ασκούν/διεκδικούν (assert) δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και ανεβάζουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ο κ. Ρίκερ τόνισε, ακόμα, ότι πρόκειται για έναν «περίπλοκο στρατηγικό χώρο» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε «επιχειρήσεις που ανεβάζουν τις εντάσεις».

Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ, θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά των ΗΠΑ και θα παραμείνει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για άλλο ένα 24ωρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.