Ανατροπή στην πολιτική της Αυστραλίας για το Μεσανατολικό, αναγνωρίζει Ιερουσαλήμ

-

Η Αυστραλία αναγνωρίζει επίσημα τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανήγγειλε σήμερα ο Αυστραλός συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, πρόσθεσε πάντως ότι η μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στην ιερή πόλη από το Τελ Αβίβ θα χρειαστεί να περιμένει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στα μέρη για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Ο Μόρισον διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας πως το οριστικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης. Η αναγγελία του Μόρισον ανατρέπει την πολιτική της Αυστραλίας στο Μεσανατολικό για δεκαετίες .

«Η Αυστραλία αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ, έδρα της Κνέσετ (της ισραηλινής Βουλής) και πολλών κυβερνητικών θεσμών, ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε ο Μόρισον, προσθέτοντας ότι  σκοπεύει να μεταφέρει και την πρεσβεία «όταν είναι πρακτικό». Ο ίδιος είχε εξαγγείλει άλλωστε από τον Οκτώβριο ότι θα αντιμετώπιζε θετικά το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ.

Η απροσδόκητη δήλωση του Μόρισον τον Οκτώβριο θεωρήθηκε από πολιτικούς του αντιπάλους κυνική κίνηση μικροπολιτικής σκοπιμότητας, καθώς έγινε λίγες ημέρες πριν από μια τοπική εκλογική αναμέτρηση για την πλήρωση μιας βουλευτικής έδρας σε μια περιοχή με μεγάλη ισραηλιτική κοινότητα. Το κόμμα του ωστόσο τελικά ηττήθηκε.

Η τοποθέτηση του Μόρισον επικρίθηκε επίσης από χώρες με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία -- ούτε η Τζακάρτα, ούτε η Κουάλα Λουμπούρ αναγνωρίζουν επίσημα το δικαίωμα της ύπαρξης του Κράτους του Ισραήλ. Αραβικές χώρες εξάλλου είχαν εκφράσει την ανησυχία πως η Καμπέρα θα ανακινήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Μόρισον είπε πως η πρεσβεία δεν θα μετακινηθεί πριν συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία μεν, αλλά θα ανοίξουν γραφεία της αυστραλιανής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Δυτική Ιερουσαλήμ, που θα είναι αρμόδια για θέματα εμπορίου και άμυνας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.