Ανάβει η κόντρα Κίνας - Τσεχίας: "Είμαι από την Ταϊβάν" αναφωνεί ο....

-

Ο πρόεδρος της άνω Βουλής της Τσεχίας, ο Μίλος Βίστριτσιλ, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, σε ομιλία του ενώπιον κοινοβουλευτικών της Ταϊβάν. Στον Βίστριτσιλ απονεμήθηκε τιμητικό διπλωματικό μετάλλιο του κοινοβουλίου της Ταϊβάν, κατά την τρίτη ημέρα της εξαήμερης επίσκεψης της τσεχικής αποστολής 89 μελών.

«Είμαι Ταϊβανός», διαβεβαίωσε ο Βίστριτσιλ στα μανδαρίνικα κινέζικα, προφανώς εμπνεόμενος από τη φράση «Ich bin ein Berliner» την οποία είπε το 1963 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι κατά τη διάρκεια αντικομουνιστικής ομιλίας του στο Δυτικό Βερολίνο. Η φράση που πρόφερε ο πρόεδρος της τσεχικής Γερουσίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα μέλη του κοινοβουλίου της Ταϊβάν, που σηκώθηκαν όρθια να τον χειροκροτήσουν.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας δεν έχει επισήμως σχέσεις με την Ταϊβάν. Η νήσος έχει ανεξάρτητη κυβέρνηση από το 1949. Αλλά το Πεκίνο τη θεωρεί πάντα αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Βίστριτσιλ τόνισε πως τα κοινοβούλια δημοκρατικών χωρών σε όλο τον κόσμο έχουν στόχο να υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αρχές και πρόσθεσε πως η ελευθερία δεν μπορεί να διαχωρίζεται. Ο Μίλος Βίστριτσιλ έγινε ο πρώτος πρόεδρος Γερουσίας από χώρα που δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν που εκφώνησε ομιλία στο κοινοβούλιο της νήσου.

Ο πρόεδρος του σώματος Γιου Σι-κουν έκρινε πως η επίσκεψη του Βίστριτσιλ στην Ταϊβάν όχι μόνο ενισχύει τη διμερή φιλία αλλά παράλληλα εμβαθύνει τη δημοκρατία και στις δύο χώρες. Κατά την άποψη του Γιου, η επίσκεψη του Βίστριτσιλ υπερασπίζεται επίσης την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία της Τσεχίας, χώρας η οποία κατ’ αυτόν είναι αντιμέτωπη με μεγεθυνόμενες απειλές από την κομμουνιστική Κίνα. Την επίσκεψη προγραμματιζόταν αρχικά να κάνει ο προκάτοχος του Βίστριτσιλ, ο Γιάροσλαφ Κούμπερα, που όμως απεβίωσε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής τον Ιανουάριο. Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι ο Βίστριτσιλ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την επίσκεψη αυτή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.