Ανεπίτρεπτο να μας εκβιάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών

Ανεπίτρεπτο να μας εκβιάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών

Με αφορμή τις απειλές του Ερντογάν, ότι εάν υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία θα στείλει στην Ευρώπη ακόμη περισσότερους οπαδούς του “Ισλαμικού Κράτους”, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι «δεν επιτρέπεται να αφήνουμε να μας εκβιάζει η Άγκυρα».

Ο ίδιος ζήτησε την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, όπως επίσης και τη διακοπή της προενταξιακής βοήθειας, επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή η Αυστρία είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ, που “με μία τέτοια ειλικρίνεια και τιμιότητα” θέτει επί τάπητος αυτές τις απαιτήσεις.

Όπως ανέφερε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σύμφωνα με πληροφορίες του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, αυτή την στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ και στη Συρία “δύο δωδεκάδες πρόσωπα με αυστριακή υπηκοότητα, που έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος”, ωστόσο δεν είναι στις περιοχές της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να σταλούν στην Αυστρία αιχμάλωτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της νέας Βουλής μετά τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών με την τοποθέτηση του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επανέλαβε ουσιαστικά, για άλλη μία φορά, την πάγια θέση της Βιέννης, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας.

Την θέση αυτή εκπροσωπούσε, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, όσο και αργότερα ως ομοσπονδιακός καγκελάριος (Δεκέμβριος 2017-Μάιος 2019), ο νυν εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, νικητής των πρόσφατων εκλογών, ο οποίος ξεκινά αύριο με το κόμμα των Πράσινων, τις συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού.

Σημειώνεται πως, αμετάβλητα σαφής είναι η απόρριψη από τους Αυστριακούς πολίτες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σε όλες τις αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων και μάλιστα σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και στο 80%.

Η Αυστρία ζητούσε και ζητά, με επιφυλάξεις, μόνον μια “προνομιακή σχέση” για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση ενδεχόμενης κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε μία ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι